Chokladkola med dadlar och apelsin

Första advent väntar runt hörnet och förmodligen har de allra flesta redan hunnit med att tjuvstarta julen på ett eller annat vis. Advent och julen överlag brukar innebära en hel del traditioner, varav de ätbara traditionerna ofta har en stor del i firandet. För vissa är det maten som har den viktigaste rollen, medan det för andra kan vara pepparkaksbaket som absolut inte får missas. Sen har vi även dem som absolut inte kan vara utan julgodis. Knäck, kola, choklad... you name it. Jag är en av dem som fullkomligt älskar choklad. Ska jag vara ärlig så hade jag nog kunnat avstå från allt annat godis i världen bara jag fick mig en chokladbit då och då. Så vad passar då bättre än att bjuda på lite chokladkola såhär när advent kommer? I detta fall en chokladkola med smak av apelsin, som dessutom är lite hälsosammare än den traditionella kolan. Den är nämligen gjord på dadlar och innehåller därför mer näringsämnen och ger inte riktigt samma blodsockerpåslag som vanlig sockerbaserad kola gör. Att man dessutom slipper koka kolan och hålla koll på temperaturer gör det hela knappast sämre!
    Chokladkola m. dadlar och apelsin
250 g urkärnade medjooldadlar (de stora i lösvikt)
1,5 dl kakao
3 msk kokosolja
2 nypor flingsalt
1/2 tsk vaniljpulver
3 msk saft från apelsin
100 g mörk choklad
 
Kanderade apelsinskal (valfritt):
skalet från 1 apelsin
3 msk socker
  • Mixa de urkärnade dadlarna till en slät kräm. Tillsätt kakao, flingsalt, vaniljpulver och apelsinsaft och mixa tills allt kombinerats väl. Mixa snabbt ner kokosoljan.
  • Tryck ut kolasmeten i en bakplåtspappersklädd form (ca 20x30 cm). Täck över med lock eller plastfolie och ställ in i frysen i 1-2 timmar. 
  • Riv skalet från i apelsin. Smält socker i en kastrull på låg-medelvärme. När sockret är helt smält och blivit ljusbrunt, lägg ner det rivna apelsinskalet och blanda runt. Sprid försiktigt ut skalen på ett bakplåtspapper, försök separera dem så gott det går utan att bränna fingrarna. Låt svalna. 
  • Smält chokladen över vattenbad. Dela under tiden kolan i bitar med en vass kniv, ca 2x2 cm stora. Doppa kolabitarna i den smälta chokladen, toppa med lite kanderade apelsinskal och lägg i en bakplåtspappersklädd burk. Låt chokladen stelna i antingen kylskåpet eller frysen. 
Lycka till med bakningen och ha en fin måndag! 

Kryddig äppelmustglögg

Nu börjar vinterkylan sakta men säkert smyga sig på och på vissa håll i landet har till och med den första snön landat. I takt med att utemiljön kallnar till ökar tillfällena att krypa upp i soffan under en filt och bara mysa. För att höja mysnivån ännu ett snäpp så är en kopp med varm dryck att rekommendera. Om man inte riktigt känner sig redo att släppa taget om hösten för att börja sippa på de mer traditionella glöggsmakerna, så tänkte jag erbjuda ett varmt och kryddigt alternativ som behåller ena foten på höstens planhalva. Äppelmustglögg.
     Äppelmustglögg              1 liter
1 liter äppelmust, gärna gjord på en söt äppelsort
2 kanelstänger
7 kardemummakapslar
2 stjärnanis
3 kryddnejlikor
1 torkat pomeransskal
ca 2 cm ingefära, skivad
  • Värm musten tillsammans med kryddorna i 5-10 minuter i en kastrull. Låt svalna.
  • Ta upp kryddorna med en hålslev eller sila musten genom en småhålig sil eller kaffefilter. Häll upp på en ren flaska och förslut väl. Förvara svalt och värm upp innan servering. 
Till min must använde jag Englamust från Bjärebygdens musteri, som jag köpte en hel bag-in-box av på Mitt Kök-mässan häromveckan. 
Jag önskar er alla en trevlig helg och hoppas på att ni får tillfälle att mysa upp er sofforna där hemma med era favoriter av varma drycker, eller varför inte ett gott glas vin!
 

Pepparkaksgrottor med lingonsylt

Jag misstänker att jag inte är den enda som märker av att denna hösten bara sprungit förbi rent bokstavligen talat. Det har hänt så mycket roligt under dessa månader men det roliga har också tagit mycket tid och kraft, vilket också är anlednigen till att frekvensen på inläggen här varit en aning bristfällig. Nu ska vi dock inte blicka mot det som redan varit, utan vi ska fokusera på vad som komma skall. Nämligen julen. 
 
Jag är en av de personer som älskar att gå helt bananas vid juletid och ägna mycket hjärta och tid åt att pynta, baka, fixa julklappar, skapa den där speciella känslan och att bara njuta av alla intryck. I år har jag dock lovat min sambo att vänta med själva pyntningen fram till första advent men i helgen tjuvstartade jag en aning genom att dra till med årets första julbak! Lussebullar på surdeg, Dadelchokladkola med apelsin, surdegsvört och så dessa små rackare som jag tänkt ge er receptet på nu, nämligen små spröda syltgrottor med smak av pepparkaka och lingon. 
Syltgrottor har alltid varit en av mina favoriter när det kommer till småkakor. Min farmor är en hejare på att baka hallongrottor och det har inte varit sällsynt att jag önskat mig en burk nybakade kakor till jul eller födelsedagar. Så dessa juliga mumsbitar tillägnar jag min farmor.
     Pepparkaksgrottor m. lingonsylt          ca. 20 st
200 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1/2 msk vaniljsocker
2 msk pepparkakskrydda
1 tsk bakpulver
4,5 dl vetemjöl
ca 1,5 dl lingonsylt
  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Rör samman smör, socker, vaniljsocker och pepparkakskrydda till en slät kräm. 
  • Blanda mjöl och bakpulver och arbeta ner i smörkrämen. 
  • Placera ut 20 små kakformar på en plåt. Forma smeten till 20 st bollar och lägg i formarna. Tryck till en grop i mitten av varje boll och fyll den med en klick sylt.
  • Grädda mitt i ugnen i 12-14 min. Lyft av kakorna från plåten och låt svalna innan det är fikadags!
  • Förvara i en tätsluten burk, gärna i frysen.
Smaklig fika! 
Visa fler inlägg