Fläskkarrétacos med bön- & ananassalsa

Nu är den sedvanliga veckan-innan-löning här och matkontot börjar sakta men säkert sina ut även denna månaden. I lägen som detta är det hög tid att försöka använda upp de livsmedel som man redan har hemma, både för att minimera utgifterna och för att minska matsvinnet. Vissa gånger kan ett sådant här tillfälle resultera i minimalt med tillgångar och tillstrypt inspiration men det kan också, vilket var fallet idag, resultera i ett lyckat nytänk!
Det började med en bit fryst fläskkarré och en snart övermogen ananas och slutade som fläskkarrétacos med bön- & ananassalsa. Ett lyckat experiment där ananasens sötma och friskhet passar alldeles utmärkt till karréns saftiga köttsmak. Med andra ord så har ni här ett alternativ till er klassiska fredagstaco!
     Fläskkarrétacos m. bön- & ananassalsa      4 port.
ca 800g benfri fläskkarré
salt, chilipeppar
 
glaze:
1/2 dl färskpressad ananasjuice
1/4 dl honung
ca 1 tsk chiliflakes
ca 1 msk soya
en nypa salt
 
bön- & ananassalsa:
1/2 färsk ananas
1 pkt kidneybönor
250 g coctailtomater
1 stor vitlöksklyfta
1 röd chili
 
förslag till servering:
små tortilla bröd
avocado
creme fraiche
bladspenat
lite smulad fetaost
  • Skölj kidneybönorna och tomaterna. Skär bort skalet och stocken (mittendelen) från ananasen. Dela tomaterna och ananasen i små bitar och blanda med bönorna. Finhacka chilin och vitlöken och blanda ner i salsan. Låt stå kallt fram till servering.
  • Blanda samman ingredienserna till glazen och låt den stå och dra till sig medan köttet tillagas.
  • Dela karrén i ca 2 cm tjocka skivor om du inte har färdiga kotletter. Salta och krydda med lite chilipeppar. Stek köttet i en het grillpanna tills det är genomstekt, ca 4-5 min per sida. Låt köttet vila en stund.
  • Skiva upp köttet i remsor och blanda ihop med glazen. Låt stå och dra några minuter innan du serverar köttet tillsammans med ananassalsan och de andra tillbehören.
Smaklig måltid! 

Saffran- & apelsinkyckling med tomat och chili

Har ni någon gång reflekterat över vad en måltid är för er? För vissa kan det vara att bara få i sig något lite snabbt så att magen slutar kurra, medan det för andra kan innefatta flera olika komponenter. Jag är en av de senare. För mig så är en måltid en chans till att tillfredställa inte bara det fyiska behovet av mat, utan även tillfredställa smaklökarna, ögonen, vårt luktsinne samt få ge utlopp för kreativitet. Utöver detta har vi ju även gemenskapen en måltid kan föra med sig. 
 
Den här måltiden bjöd på lite av varje av alla dessa. En ljuvlig doft av saffran och apelsin spred sig i köket samtidigt som jag och sambon gick runt och smuttade på ett varsitt glas vin medan grytan puttrade på spisen. Smaken levde dessutom upp till de höga förväntningarna som doften utlovat och nog var det så att man börja längta litegranna efter julen. Saffran och apelsin, ja det blir knappast mer jul än så. Eftersom jag fullkomligt älskar gulfärgad mat, det är så förbannat vackert i mina ögon, så ignorerade jag dock det faktum att det fortfarande är två månader kvar till jul och njöt av smakerna i nuet. 
       Saffran- & Apelsinkyckling m. tomat och chili       4 port.
500 g kycklingfilé
1 purjolök
1 röd chili
1 stor vitlöksklyfta
2 kvistar färsk timjan
2 msk tomatpuré
2 dl vitt vin
2 dl matlagningsgrädde
1 pkt saffran
2 apelsiner
salt, peppar
1/2 kruka färsk bladpersilja
  • Späd ut saffranen i lite av vinet och låt stå minst 30 min.
  • Dela kycklingfiléerna i 3-4 bitar. Krydda med salt och peppar och bryn i en het panna med lite matfett. Lägg åt sidan.
  • Finhacka vitlöken och chilin och strimla purjolöken. Riv skalet av 1/2 apelsin och spara apelsinen för att använda saften senare.
  • Fräs vitlök, chili och purjolök i en stekpanna med höga kanter. Låt det inte ta färg utan bara svettas. Lägg i timjankvistarna och tomatpuré. 
  • Slå på vinet, saffransvinet, saften från 1/2 apelsin och matlagningsgrädden. Låt puttra upp. 
  • Lägg ner den brynda kycklingen i såsen och låt koka på svag värme under lock i ca 10 min.
  • Skär bort skalet och det vita på resterande apelsiner och skär ut fruktfiléerna (så att du bara får fruktkött). Grovhacka persiljan.
  • Strö över apelsinfiléerna och persiljan över grytan precis innan servering. Servera med kokt ris, pasta eller pressad potatis. 
Om ni inte är sugna på julens smaker riktigt än, spara då receptet och ge det ett försök om ett par veckor, för det är helt klart en måltid att se fram emot. 
 
Smaklig måltid och trevlig lördag! 

Höstig Kantarellpasta med bacon & timjan

Nu är hösten definitivt här. Luften har fått den där genomträngande kylan och lövens färger går alltmer över till den röda färgskalan. Än så länge så gör det mig inte så mycket att det blivit höst, vilket förvånar mig eftersom jag är en vår/sommarmänniska hela vägen ut i fingerspetsarna. Det enda jag saknar nu när hösten tagit oss i sitt grepp är de soltimmar som sakta men säkert försvinner bort. Morgorna blir så väldans långa när man kliver upp tidigt och helt plötsligt är det kväll igen. Ett mindre roligt faktum för oss matbloggare som gillar att fotogradera i dagsljus. För visst är det så att de bilderna man gillar bäst är tagna i det där perfekta ljuset som gör att man knappt behöver klicka sig in i bildredigeringsprogrammet. Så idag sprang jag näst intill ut till uteplatsen när pastan kokat klart, bara för att i alla fall få en uns av det där ljuset som gör fotograferingen både enklare och så mycket roligare. Det var på håret att jag hann innan mörkret slog till men de goda smakerna från denna höstiga pasta vägde upp det hela galant. 
            Kantarellpasta m. bacon & timjan           4 port.
ca 250 g kantareller (eller 150 g förvällda, tinade) 
2 pkt bacon
1 gul lök
1 stor vitlöksklyfta
1/2 dl vitt vin
1 dl matlagningsgrädde
en skvätt soya
färsk timjan
ev. 1 äggula
4 port. pasta
  • Skala och finhacka lök och vitlök. Skiva baconet i strimlor och dela kantarellerna.
  • Koka pastan al dente medan du förbereder såsen.
  • Fräs lök, vitlök, bacon och svamp i en het, djup panna med lite smör. Tillsätt några hela kvistar timjan.
  • Slå på vinet och grädden, låt sedan koka upp. Låt puttra på låg värme och tillsätt en skvätt soya för färgens skull. Plocka bort timjankvistarna. 
  • Häll av pastavattnet och låt sedan pastan puttra någon minut tillsammans med såsen. Tillsätt eventuellt en äggula för krämigare sås. 
  • Servera direkt och toppa med lite färsk timjan. 
Smaklig måltid!
  
 
 
Visa fler inlägg