Höstig Kantarellpasta med bacon & timjan

Nu är hösten definitivt här. Luften har fått den där genomträngande kylan och lövens färger går alltmer över till den röda färgskalan. Än så länge så gör det mig inte så mycket att det blivit höst, vilket förvånar mig eftersom jag är en vår/sommarmänniska hela vägen ut i fingerspetsarna. Det enda jag saknar nu när hösten tagit oss i sitt grepp är de soltimmar som sakta men säkert försvinner bort. Morgorna blir så väldans långa när man kliver upp tidigt och helt plötsligt är det kväll igen. Ett mindre roligt faktum för oss matbloggare som gillar att fotogradera i dagsljus. För visst är det så att de bilderna man gillar bäst är tagna i det där perfekta ljuset som gör att man knappt behöver klicka sig in i bildredigeringsprogrammet. Så idag sprang jag näst intill ut till uteplatsen när pastan kokat klart, bara för att i alla fall få en uns av det där ljuset som gör fotograferingen både enklare och så mycket roligare. Det var på håret att jag hann innan mörkret slog till men de goda smakerna från denna höstiga pasta vägde upp det hela galant. 
            Kantarellpasta m. bacon & timjan           4 port.
ca 250 g kantareller (eller 150 g förvällda, tinade) 
2 pkt bacon
1 gul lök
1 stor vitlöksklyfta
1/2 dl vitt vin
1 dl matlagningsgrädde
en skvätt soya
färsk timjan
ev. 1 äggula
4 port. pasta
  • Skala och finhacka lök och vitlök. Skiva baconet i strimlor och dela kantarellerna.
  • Koka pastan al dente medan du förbereder såsen.
  • Fräs lök, vitlök, bacon och svamp i en het, djup panna med lite smör. Tillsätt några hela kvistar timjan.
  • Slå på vinet och grädden, låt sedan koka upp. Låt puttra på låg värme och tillsätt en skvätt soya för färgens skull. Plocka bort timjankvistarna. 
  • Häll av pastavattnet och låt sedan pastan puttra någon minut tillsammans med såsen. Tillsätt eventuellt en äggula för krämigare sås. 
  • Servera direkt och toppa med lite färsk timjan. 
Smaklig måltid!