Saffran- & apelsinkyckling med tomat och chili

Har ni någon gång reflekterat över vad en måltid är för er? För vissa kan det vara att bara få i sig något lite snabbt så att magen slutar kurra, medan det för andra kan innefatta flera olika komponenter. Jag är en av de senare. För mig så är en måltid en chans till att tillfredställa inte bara det fyiska behovet av mat, utan även tillfredställa smaklökarna, ögonen, vårt luktsinne samt få ge utlopp för kreativitet. Utöver detta har vi ju även gemenskapen en måltid kan föra med sig. 
 
Den här måltiden bjöd på lite av varje av alla dessa. En ljuvlig doft av saffran och apelsin spred sig i köket samtidigt som jag och sambon gick runt och smuttade på ett varsitt glas vin medan grytan puttrade på spisen. Smaken levde dessutom upp till de höga förväntningarna som doften utlovat och nog var det så att man börja längta litegranna efter julen. Saffran och apelsin, ja det blir knappast mer jul än så. Eftersom jag fullkomligt älskar gulfärgad mat, det är så förbannat vackert i mina ögon, så ignorerade jag dock det faktum att det fortfarande är två månader kvar till jul och njöt av smakerna i nuet. 
       Saffran- & Apelsinkyckling m. tomat och chili       4 port.
500 g kycklingfilé
1 purjolök
1 röd chili
1 stor vitlöksklyfta
2 kvistar färsk timjan
2 msk tomatpuré
2 dl vitt vin
2 dl matlagningsgrädde
1 pkt saffran
2 apelsiner
salt, peppar
1/2 kruka färsk bladpersilja
  • Späd ut saffranen i lite av vinet och låt stå minst 30 min.
  • Dela kycklingfiléerna i 3-4 bitar. Krydda med salt och peppar och bryn i en het panna med lite matfett. Lägg åt sidan.
  • Finhacka vitlöken och chilin och strimla purjolöken. Riv skalet av 1/2 apelsin och spara apelsinen för att använda saften senare.
  • Fräs vitlök, chili och purjolök i en stekpanna med höga kanter. Låt det inte ta färg utan bara svettas. Lägg i timjankvistarna och tomatpuré. 
  • Slå på vinet, saffransvinet, saften från 1/2 apelsin och matlagningsgrädden. Låt puttra upp. 
  • Lägg ner den brynda kycklingen i såsen och låt koka på svag värme under lock i ca 10 min.
  • Skär bort skalet och det vita på resterande apelsiner och skär ut fruktfiléerna (så att du bara får fruktkött). Grovhacka persiljan.
  • Strö över apelsinfiléerna och persiljan över grytan precis innan servering. Servera med kokt ris, pasta eller pressad potatis. 
Om ni inte är sugna på julens smaker riktigt än, spara då receptet och ge det ett försök om ett par veckor, för det är helt klart en måltid att se fram emot. 
 
Smaklig måltid och trevlig lördag! 
0 kommentarer publicerat i Kött & Kyckling
Taggar: Apelsin, Gryta, Kyckling, Kycklinggryta, Saffran, Snabblagat, lättlagat