Att visa omtanke

I helgen så befann jag mig på hemmaplan i Värmland för att hälsa på familj och vänner.För er som inte känner mig så är jag en familjekär person som värderar högt att få tid tillsammans med mina nära, vilket denna gången speciellt fokuserades på min älskade farmor. En 96-årig dam med glimten i ögat och en herrans massa erfarenheter att dela med sig av. Jag och min farmor har alltid haft en speciell relation till varandra, kanske för att jag är hennes yngsta barnbarn eller så är det helt enkelt så att vi bara klickar med varandra. Förutom vår dåliga humor, förkärlek till promenader och gemensamma gener så delar vi även intresset för bakning. För baka, det kan hon minsann den gamla ståltanten, och frågar ni mig så är hon oslagbar när det kommer till krämbullar, hallongrottor, kolakakor och rågbröd.
 
Nu i våras så råkade hon ut för sin första hjärtinfarkt, 96 år gammal och frisk som en nötkärna i övrigt. Detta hände olyckligtvis nog när hon stod i köket och bakade, något som nu i efterhand har skrämt bort henne från bakandet en aning. Det svider i mitt hjärta att veta att hon delvis fått ge upp ett av sina lyckopiller och hade jag bott närmare så hade jag definitivt åkt dit och hjälpt henne pyssla ihop något gott med jämna mellanrum. Nu är det dock 25 mil mellan oss och besöken hem blir inte allt för frekventa, så jag fick göra det bästa möjliga av situationen och bakade istället ihop ett par påsar med surdegskanelbullar i förväg som jag sedan tog med hem till den lilla tanten. För det är klart att hon ska ha lite hembakat fika till eftermiddagskaffet! Att få chansen att ge tillbaka lite av det hon gjort för oss i alla år känns inte mer än rätt och att döma av de nigningar, tackningar och leenden jag fick från henne så var det hela uppskattat. Och jag vet att hon förstår all omtanke och kärlek som de där hembakade bullarna innehåller, för hon själv är ett proffs på att dela med sig av den. 
Med dessa ord vill jag bara önska er alla en trevlig kväll och be er om att ta hand om era nära och kära lite extra när ni får chansen. Bara av en sådan enkel anledning som att delad glädje är dubbel glädje, glöm inte det! 

Kantarellrisotto

Har ni någon sådan där rätt som ni fått för er är svår att laga? För mig var det risotto. Av någon okänd anledning hade jag intalat mig själv att risotto skulle vara svårlagat och i ärlighetens namn har jag inte ens tagit mig för att testa först än nu i lördags. Och jisses så fel man kan ha. 
Eftersom min frys var fullproppad med värmländska kantareller så bestämde jag mig för att ta tjuren vid hornen och veva ihop min första risotto någonsin. Med en god vän på besök, en stressig arbetsdag bakom mig och med ett glas vin i handen så kunde tajmingen inte ha varit bättre, för det var både busenkelt att tillaga och smakade galet gott. Att så enkla råvaror kan resultera i något så underbart är förundransvärt, vilket också är en stor del av det fina med matlagning. Risotto är ju dessutom en rätt som går att variera i dess onändlighet utifrån både säsong och efter vad som du finner hemma i skåpen. Med andra ord kan man säga att risotton är Italiens svar på pyttipanna, fast en aning vassare.
      Kantarellrisotto       ca 4 port.
4 dl rundkornigt ris (t ex. avorio eller arborio)
1/2 gul lök 
2-3 vitlöksklyftor
2 dl vitt vin
8 dl grönsaksbuljong   (8 dl varmt vatten + 2 buljongtärningar)
ca 75 g parmesan
kantareller efter smak
1 knippe färsk, grön sparris
Smör/rapsolja
salt, peppar
  • Skala och finhacka lök och vitlök. 
  • Lös upp buljongtärningarna i det varma vattnet (tips: hetta upp vattnet i vattenkokaren)
  • Fräs löken och vitlöken i smör/rapsolja tillsammans med riset i en stor kastrull. Tillsätt vinet, rör om och låt sedan koka upp. Tillsätt lite av buljongen och låt sedan risotton koka på medelvärme i ca 25 min. Späd hela tiden ut med mer buljong allt eftersom vätskan kokar ner. Risotton än klar när den har en krämig konsistens men riset fortfarande har en liten kärna i mitten. 
  • Riv under tiden parmesanosten fint.
  • Fräs kantarellerna i en het panna med lite smör/rapsolja och krydda med rikligt med salt och lite peppar. Ansa och stek sparrisen gyllene och krydda med lite salt.
  • Vänd ner det mesta av den frästa svampen och den rivna parmesanen i risotton precis innan servering. Smak av med salt och peppar och garnera sedan med resten av svampen och den stekta sparrisen.
Smaklig måltid!
 

Rödvinsputtrad Köttfärssås

Trevlig onsdag gott folk! Ska jag vara helt ärlig så höll jag på att skriva torsdag, dagarna har haft en tendens att flyta samman nu när jag varit ledig en vecka och haft fullt upp med flytten. Idag hoppade jag dock in och jobbade ett par timmar på morgonen och jag kan ju helt klart säga att jag redan hunnit vänja mig av vid att gå upp 05.15 men nu är det bara att ta sig i kragen igen eftersom jag från och med måndag börjar jobba 90 %!
En lill-lördag som denna kan man ibland vilja festa till det lite i matväg, så vad passar då bättre än en omsorgsfullt puttrad köttfärssås full i rödvin och färska örter? En lite lyxigare tappning av en vardagsklassiker helt enkelt.
Jag passade på att inviga min nya Le Creuset-gryta som jag fick av mina föräldrar i examenspresent, som både är grymt snygg och av fin kvalité rent redskapsmässigt. Min första upplevelse av grytan är att den är lättanvänd och att den är enkel att hålla ren, så tummen upp för det!
     Köttfärssås m. rödvin     6-8 port.
800 g nötfärs
7-8 st champinjoner
1 gul lök
1 pkt bacon
2 vitlöksklyftor
1 stor morot
3 msk tomatpuré
en skvätt soya
800 g krossade tomater
3 dl rödvin
1 köttbuljongtärning 
1 msk torkad oregano
3 msk hackad, färsk timjan
3 msk hackad färsk oregano
  • Finhacka löken och vitlöken. Skiva champinjonerna och baconet. Riv moroten.
  • Fräs löken, vitlöken, champinjonerna och baconet i lite matfett utan att löken tar färg. Låt moroten fräsa med någon minut i slutet, ställ sedan åt sidan. 
  • Bryn köttfärsen i lite matfett och tillsätt en skvätt soya. Häll ner de frästa grönsakerna/baconet och tillsätt tomatpuré. Låt fräsa samman någon minut innan du häller på krossade tomater, rödvin, buljongtärning och torkad oregano. Låt sedan puttra på låg värme under lock i minst 20 min, gärna upp emot en timme. Tillsätt de färska kryddorna några minuter innan servering och ät sedan köttfärssåsen ihop med någon god, nykokt pasta! 
Smaklig måltid!
 
  
Visa fler inlägg