Hamburgerbröd på surdeg

Att våren är här kan vissa dagar kännas lite tvivelaktigt, speciellt när april bjuder på både minusgrader och snöslask. Sedan finns det även de dagar då träden och blommornas knoppar sprider en frisk doft i luften och solens mjuka strålar införlivar lite hopp i vardagen. Dessa dagar brukar även höra ihop med en diverse pustar av gudomlig grilllukt. För visst är det så att doften av grillat är magisk.
 
En av mina favoriter när det vankas grillat är hamburgare. Saftiga högrevsburgare som endast kryddats med salt och peppar, allt för att inte frångå köttets egna aromer. För att få till en riktigt bra burgare räcker det dock inte bara med ett gott kött, brödet är självklart också väldigt viktigt. Jag föredrar ett saftigt bröd som inte smular sönder så fort man biter i det, vilket tyvärr många köpevarianter gör. Att baka sitt eget bröd känns dessutom lite extra lyxigt, även om det inte alls behöver vara svårt. Receptet här nedan kräver nästan ingen arbetsinsats alls, det är nästan bara att röra ihop och sedan gå till sängs eller göra något roligt i några timmar! Har man ingen egen surdeg ståendes hemma och puttrar så finns det att köpa färdiga surdegar i påse i din mataffär, väldigt smidigt om man har svårt att hålla en egen vid liv!
      Hamburgerbröd på surdeg    
5 dl mjölk (3%)
750 g vetemjöl, gärna Manitoba cream
1 ägg
20 g havssalt
50 g honung
175 g aktiv surdeg
  • Se till så att alla ingredienser är rumstempererade.
  • Blanda samman alla ingredienser i en djup skål med hjälp av en träslev eller men händerna. Blanda bara samman, knåda ej. Täck skålen med en fuktig bakduk och låt vila i 60 min.
  •  Stjälp ut degen på ett mjölat bakbord och knåda samman med händerna i ca 1 minut. Låt degen ligga kvar på bänken, täck åter igen med en fuktig bakduk och låt vila ytterligare 15 min. 
  • Dela degen i lagom stora bitar. Jag använde ca 130-135 g deg till ett lite större hamburgerbröd. Forma degen till en boll och tryck ut den lite lätt, så att du får en ca 2 cm tjock rundel. 
  • Lägg bröden på en bakplåtspappersklädd plåt och pensla med vatten. Strö över lite mjöl eller annan valfri topping och täck sedan med en fuktig bakduk. Låt jäsa i ca 8-10 timmar i rumstemperatur (till dubbel storlek). 
  • Sätt ugnen på 220 grader. 
  • Ta bort bakduken. Om duken fastat lite lätt i bröden, pensla med vatten ovanpå så lossnar den enklare. Grädda sedan bröden i ca 18-20 min tills de blivit gyllenbruna. Låt svalna på galler. 
Till mina hamburgerbröd använde jag mjölet Manitoba Cream från Ramlösa Kvarn. Fördelen med det mjölet är att det är proteinrikt, vilket ger det en bra jäskraft och ett saftigt resultat. Det går självklart bra att baka på vanligt vetemjöl med men finns risken för att bröden blir en aning mer kompakta och inte lika fint jästa. 
Smaklig måltid och lycka till med bakandet!
 
En kommentar
publicerat i Matbröd
Taggar: Hamburgare, Hamburgerbröd, Manitoba cream, Ramlösa Kvarn, Smakbox, Surdeg, Surdegsbröd

Kolakakor

Hej på er! Äntligen har jag fått ett par minuter till övers att sitta ner och skriva ett par rader. Livet har minsann varit en aning uppochnervänt den senaste tiden och i ärlighetens namn har jag varit helt slutkörd av flytten hem till Kristinehamn och starten på mitt nya jobb. Men roligt, det är det! Jag kommer bjuda på ett mer ingående inlägg om allt det nya någon annan dag, för dagens inlägg tänkte jag tillägna kolakakor och Ramlösa Kvarn's nya mjöler. 
För någon vecka sedan fick jag en kartong hemskickad från Smakbox med fyra nya mjölsorter av proffskvalitet från Ramlösa kvarn. Som många av er redan vet så tycker jag att det är förbaskat roligt att baka, så för mig är det rena rama julafton att få chansen att testa nya produkter och få en ursäkt till att dra igång lite bak här hemma. Mitt intresse för bakning kommer delvis från min farmor, en kvinna som för alltid kommer att vara mästaren av småkakor och rågbröd i mina ögon. I helgen fyllde jag 24 år, vilket firades med lite fika och besök av bland annat farmor. I samband med detta så passade jag på att göra ett försök till att få till lika goda kolakakor som min farmor och självklart var det Ramlösa Kvarn´s mjöl Patisserie som fick utgöra grunden för de spröda småkakorna! Resultatet blev mer än lyckat och de få gästerna jag hade på besök lyckades nästan renskrapa kakburken. Patisserie är en mjölsort med låg glutenhalt som passar sig utmärkt till spröda småkakor eller luftiga muffins.  
 
     Klassiska Kolakakor 
100 g smör, rumsvarmt
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 msk ljus sirap
1 tsk bakpulver
2,5 dl vetemjöl 
  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Blanda alla torra ingredienser i en skål. Tillsätt sirapen och smöret och blanda till en smidig deg/smet.
  • Dela degen till två delar och rulla ut dem till avlånga korvar. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt och platta till dem en aning.
  • Grädda mitt i ugnen i 10-12 min. Kakorna är klara när de börjar få en gyllenbrun färg.
  • Skär kakorna diagonalt medan de fortfarande är varma och mjuka. Kakorna blir hårda först när de svalnat. Förvara i en tätsluten burk eller frys in.
Ha en riktigt bra fortsättning på veckan så lovar jag att fler inlägg kommer inom kort. Smaklig fika!
Visa fler inlägg