Hamburgerbröd på surdeg

Att våren är här kan vissa dagar kännas lite tvivelaktigt, speciellt när april bjuder på både minusgrader och snöslask. Sedan finns det även de dagar då träden och blommornas knoppar sprider en frisk doft i luften och solens mjuka strålar införlivar lite hopp i vardagen. Dessa dagar brukar även höra ihop med en diverse pustar av gudomlig grilllukt. För visst är det så att doften av grillat är magisk.
 
En av mina favoriter när det vankas grillat är hamburgare. Saftiga högrevsburgare som endast kryddats med salt och peppar, allt för att inte frångå köttets egna aromer. För att få till en riktigt bra burgare räcker det dock inte bara med ett gott kött, brödet är självklart också väldigt viktigt. Jag föredrar ett saftigt bröd som inte smular sönder så fort man biter i det, vilket tyvärr många köpevarianter gör. Att baka sitt eget bröd känns dessutom lite extra lyxigt, även om det inte alls behöver vara svårt. Receptet här nedan kräver nästan ingen arbetsinsats alls, det är nästan bara att röra ihop och sedan gå till sängs eller göra något roligt i några timmar! Har man ingen egen surdeg ståendes hemma och puttrar så finns det att köpa färdiga surdegar i påse i din mataffär, väldigt smidigt om man har svårt att hålla en egen vid liv!
      Hamburgerbröd på surdeg    
5 dl mjölk (3%)
750 g vetemjöl, gärna Manitoba cream
1 ägg
20 g havssalt
50 g honung
175 g aktiv surdeg
  • Se till så att alla ingredienser är rumstempererade.
  • Blanda samman alla ingredienser i en djup skål med hjälp av en träslev eller men händerna. Blanda bara samman, knåda ej. Täck skålen med en fuktig bakduk och låt vila i 60 min.
  •  Stjälp ut degen på ett mjölat bakbord och knåda samman med händerna i ca 1 minut. Låt degen ligga kvar på bänken, täck åter igen med en fuktig bakduk och låt vila ytterligare 15 min. 
  • Dela degen i lagom stora bitar. Jag använde ca 130-135 g deg till ett lite större hamburgerbröd. Forma degen till en boll och tryck ut den lite lätt, så att du får en ca 2 cm tjock rundel. 
  • Lägg bröden på en bakplåtspappersklädd plåt och pensla med vatten. Strö över lite mjöl eller annan valfri topping och täck sedan med en fuktig bakduk. Låt jäsa i ca 8-10 timmar i rumstemperatur (till dubbel storlek). 
  • Sätt ugnen på 220 grader. 
  • Ta bort bakduken. Om duken fastat lite lätt i bröden, pensla med vatten ovanpå så lossnar den enklare. Grädda sedan bröden i ca 18-20 min tills de blivit gyllenbruna. Låt svalna på galler. 
Till mina hamburgerbröd använde jag mjölet Manitoba Cream från Ramlösa Kvarn. Fördelen med det mjölet är att det är proteinrikt, vilket ger det en bra jäskraft och ett saftigt resultat. Det går självklart bra att baka på vanligt vetemjöl med men finns risken för att bröden blir en aning mer kompakta och inte lika fint jästa. 
Smaklig måltid och lycka till med bakandet!
 
En kommentar publicerat i Matbröd
Taggar: Hamburgare, Hamburgerbröd, Manitoba cream, Ramlösa Kvarn, Smakbox, Surdeg, Surdegsbröd
#1 - - Veronica Wallgren:

Vad gott!