Höstig Pastagratäng

Trevlig onsdag på er allesammans! Har ni börjat komma in i rutinerna igen efter sommarledigheten? För mig är rutiner en grundläggande del i en fungerande vardag eftersom jag är en planeringsmänniska ut i fingerspetsarna.Ett steg i detta är att laga matlådor, vilket är en syssla jag gärna roar mig med under mina lediga måndagar. Så i måndags var det dags igen och denna gången satt utmaningen i att försöka nyttja de matvaror jag hade hemma. Allt för att slippa handla i onödan såhär dagarna innan löning. Resultatet blev en näringsspäckad pastagratäng gjord på bland annat bönpasta, lövbiff, kantareller och grönkål. En matlåda jag gladerligen äter till lunch ett par dagar i rad!  
Här kommer några fördelar med innehållet i gratängen:
Bönpasta- något proteinrikare än vanlig pasta, samt innehåller nästan dubelt så mycket fiber. Mättar bättre och låter din mage och tarm arbeta som den bör. Jag använde Kungsörnens Bönpasta med 30% vita bönor i, en riktigt god variant får jag lov att säga!
Grönkål- rik på bland annat C-vitamin, järn, kalcium och magnesium. Rik på protein (för att vara en grönsak) och innehåller alla essentiella aminosyror kroppen behöver. En riktig näringsbomb!
Kantareller- rik på D-vitamin och smakar gudomligt. Ett ypperligt sätt att ta tillvara på skogens tillgångar = miljövänligt (om du plockat dem själv).
Lövbiff- proteinrikt och fettsnålt kött som är klockrent de gångerna man vill att middagen ska gå fort!
Purjolök- rik på C-vitamin, A-vitamin och folsyra. 
Så till receptet..:
      Höstig Pastagratäng    4-6 port.
160 g bönpasta, eller annan pasta
ca 750 g lövbiff 
1 purjoök
4 grönkålsblad
2 vitlöksklyftor
150 g förvällda kantareller eller 250 g färska
250 g passerade tomater
1 1/2 tsk sambal oelek
1/2 msk grönsaksfond
125 g mozzarella
en skvätt soya
salt, peppar
  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Koka pastan aldente enligt instruktionerna på förpackningen. Spara lite av pastavattnet när pastan är klar.
  • Fräs kantarellerna i lite olja och smaksätt med salt och eventuellt lite vitlökssalt. Lägg över i en ugnsfast form.
  • Strimla lövbiffen och stek tillsammans med salt och peppar. Lägg åt sidan tillsammans med svampen.
  • Strimla purjulök, grönkål och vitlök. Fräs i lite rapsolja på medelvärme i en stekpanna. Tillsätt sambal oelek, passerade tomater, grönsaksfond, lite pastavatten och en skvätt soya. Rör ner pastan i såsen och häll sedan över i den ugnsfasta formen.
  • Blanda runt pastan med köttet och svampen. Skiva sedan mozzarellan i kuber och sprid ut över formen. Gratinera mitt i ugnen i ca 5-10 minuter tills osten smält och fått lite färg. 
Smaklig måltid och ha en fortsatt fin dag! 
0 kommentarer publicerat i Kött & Kyckling
Taggar: Bönpasta, Grönkål, Hälsosamt, Kungsörnen, Lövbiff, Näringsrikt, Pastagratäng, lättlagat