Varm mintchoklad

Nu i sportlovens tider så spenderar många familjer dygnets flesta timmar i de snötäckta skidbackarna, eller ägnar dagarna åt andra kyliga aktiviteter. Jag har aldrig riktigt varit någon vintermänniska men när jag tänker tillbaka till barndomsåren så minns jag ändå långa, roliga dagar i pulkabacken, med kalla fötter och nerkylda fingrar som följd. Att då få komma hem till en kopp varm choklad att sitta och smutta på i soffan under en filt gjorde de där dagarna lite extra mysiga. Så idag tänkte jag bjuda på ett recept för er som fortfarande har sportlov eller för er som gärna vill föra tankarna tillbaka till denna bekymmerslösa tid. 
Att förena smaken av choklad med en gnutta mint är knappast något nytt men varför krångla til det när det klassiska ofta är riktigt gott? Jag valde att smaksätta min choklad med pepparmintsarom men om du vill lyxa till det lite extra så kan du likgärna smälta ner ett par rutor After Eight i mjölken. Vill du istället göra drycken lite barnförbjuden och extra värmande, ja då byter du helt enkelt ut pepparmintsaromen mot några centiliter Minttu. 
        Varm Mintchoklad           4 små eller 2 stora koppar
5 dl mjölk
2-3 msk kakao
4 tsk florsocker
2 tsk pepparmintsarom
  • Vispa ut kakaon och florsockret i lite av mjölken tills den blivit klumpfri. Späd ut med resten av mjölken och vispa runt.
  • Värm försiktigt mjölken på medelvärme och häll i pepparmintsaromen. 
  • Servera direkt med lite vispad grädde och pudra lite kakao på toppen!
Trevlig helg! 

Indisk vegogryta med garam masala

Jag kan bara gissa, och hoppas på, att många har som mål under året att äta mer vegetariskt. Att äta vegetariskt är inte bara en vänlig handling mot miljön, utan även för plånboken, smaklökarna och hälsan.
För min del är detta andra gången jag gör denna indiska grytan efter att ha hittat receptet hos Vardag.nu , en otroligt fin och välfylld matblogg som ständigt inspirerar till god vardagsmat. Första gången jag tillagade den var jag lite feg och köpte en färdig kryddmix med garam masala, då jag kände mig relativt bland de indiska smakerna. Tyvärr är många av de där färdiga kryddblandningarna som finns att köpa i affären fullproppade i utfyllnadssocker, som både gör dem onödigt energirika och näringsfattiga. Så idag blandade jag helt enkelt samman min egen kryddblandning, helt utan socker. Och nog blev den bra mycket godare än den färdigköpta varianten! 
       Indisk Vegogryta       4 port.
1 blomkålshuvud
3 medelstora potatisar
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk tomatpuré
1 msk garam masala (se recept nedan)
1 pkt krossade tomater (ca 400 g)
1 burk kokosmjölk
1 tsk sambal oelek
salt
 
servera med:
creme fraiche eller matyoghurt
finhackad bladpersilja
Naanbröd
  • Bryt små buketter av blomkålen och skölj i ett durkslag. Finhacka löken och vitlöken, samt skala och skär kuber av potatisen.
  • Fräs löken, vitlöken, blomkålen och potatisen i en gryta. Blanda ner kryddblandningen och tomatpurén och låt det fräsa med någon minut. Häll sedan på tomatkross och kokosmjölk. 
  • Låt koka upp under lock och sedan puttra i 10-20 min tills potatisen och blomkålen blivit mjuk. Smaka av grytan med sambal oelek och salt. 
  • Servera med nygräddade naanbröd, creme fraiche och färsk bladpersilja. 
Garam masala:
2 msk malen spiskummin
2 msk malen kanel
2 msk malen ingefära
2 msk malen kardemumma
2 msk malen koriander
2 msk malen gurkmeja
1 krm malen kryddnejlika
1 tsk cayennepeppar
  • Blanda samman alla kryddor och förvara i en tätsluten burk. 
Denna gryta kan varmt rekommenderas till er som gillar lite kryddstark mat!  
Smaklig måltid!
 
2 kommentarer
publicerat i Vegetariskt
Taggar: Blomkål, Garam masala, Gryta, Indiskt, Kryddigt, Kryddor, Middagstips, Vegetariskt

Söta tortillas med limegrädde & marinerade jordgubbar

En dag kvar till fredag och halva Sveriges okrönta nationalrätt, nämligen tacos. I Mexico, där den traditionella tacosen kommer ifrån, så är det givet att den serveras i ett bröd. Utan tortillas, ingen tacos med andra ord. Idag tänkte jag dock inte bjuda på något vanligt middagsrecept, utan denna gången får tortillabröden kliva in i fikabrödens värld i formen av en mexicoinspireras semmelwrap. Sött tortillabröd, limegrädde och jordgubbar marinerade i lime och ingefära. Ett friskt och fräscht bakverk för de som vill hålla det enkelt!
Tortillabröden är väldigt angenäma att baka eftersom de inte behöver jäsa och snabbt kan gräddas direkt i stekpannan. Vill man kan man dessutom byta ut lite av mjölet mot fullkornmjöl om man vill ha ett lite fiberrikare bakverk. Tänk bara på att det kan behövas lite mindre mjöl än vanligt när man använder fullkorn eftersom det drar till sig mer vätska.
      Söta tortillas m. limegrädde & marinerade jordgubbar    8 port.
Tortillas:
25 g smör
ca 2,5 dl vetemjöl
1/4 tsk bakpulver
1/4 tsk vaniljpulver
1/4 tsk salt
1 msk agavesirap eller flytande honung
1 dl mjölk
 
Limegrädde:
3 dl vispgrädde
1/2 lime, zest + juice
1 msk agavesirap eller flytande honung
 
Marinerade jordgubbar:
250 g jordgubbar
1 msk agavesirap eller flytande honung
1/2 lime, zest + juice
ca 1/2 tsk finriven ingefära
  • Börja med att marinera jordgubbarna. Noppa jordgubbarna och dela dem i mindre bitar. Riv ner skalet från en halv lime och pressa sedan över juicen. Tillsätt agave och den finrivna ingefäran. Rör omkring ordentligt, täck med plastfolie och låt sedan stå kallt fram till servering, minst 20 min. 
  • Vispa grädden tillsammans med agave och rivet limeskal. Smaka sedan av med ett par droppar limesaft mot slutet. Täck över med plastfolie och låt stå kallt tills servering.
  • Till bröden, skär smöret i mindre kuber. Blanda smör, mjöl, bakpulver, agave, vaniljpulver och salt till en smulig blandning i en matberedare. Koka upp mjölken i en kastrull och tillsätt sedan den varma mjölken lite i taget genom röret till din matberedare medan maskinen är igång. Fortsätt köra tills det bildats en smidig deg. 
  • Lägg degen på ett lätt mjölat bakbord och dela upp den i jämnstora delar. Rulla till bollar och kavla sedan ut till tunna tortillas. Grädda bröden i en torr och medelvarm teflonpanna tills de fått lätt färg på båda sidorna, ca 30 sekunder per sida. Lägg dem direkt i en tätsluten plastpåse eller linda in dem i aluminiumfolie för att de ska behålla sin spänst. Bröden bör serveras ljumna.
  • Precis innan servering, montera ihop tortillas, limegrädde och de marinerade jordgubbarna. Avnjut direkt i goda vänners lag! 
 
Om du mot all förmodan skulle få lite marinerade jordgubbar kvar så passa på att göra en sötsyrlig smoothie! Tillsätt bara en banan och lite mjölk så har du ett perfekt mellanmål.
 
Smaklig fika!
 
Visa fler inlägg