Indisk vegogryta med garam masala

Jag kan bara gissa, och hoppas på, att många har som mål under året att äta mer vegetariskt. Att äta vegetariskt är inte bara en vänlig handling mot miljön, utan även för plånboken, smaklökarna och hälsan.
För min del är detta andra gången jag gör denna indiska grytan efter att ha hittat receptet hos Vardag.nu , en otroligt fin och välfylld matblogg som ständigt inspirerar till god vardagsmat. Första gången jag tillagade den var jag lite feg och köpte en färdig kryddmix med garam masala, då jag kände mig relativt bland de indiska smakerna. Tyvärr är många av de där färdiga kryddblandningarna som finns att köpa i affären fullproppade i utfyllnadssocker, som både gör dem onödigt energirika och näringsfattiga. Så idag blandade jag helt enkelt samman min egen kryddblandning, helt utan socker. Och nog blev den bra mycket godare än den färdigköpta varianten! 
       Indisk Vegogryta       4 port.
1 blomkålshuvud
3 medelstora potatisar
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk tomatpuré
1 msk garam masala (se recept nedan)
1 pkt krossade tomater (ca 400 g)
1 burk kokosmjölk
1 tsk sambal oelek
salt
 
servera med:
creme fraiche eller matyoghurt
finhackad bladpersilja
Naanbröd
  • Bryt små buketter av blomkålen och skölj i ett durkslag. Finhacka löken och vitlöken, samt skala och skär kuber av potatisen.
  • Fräs löken, vitlöken, blomkålen och potatisen i en gryta. Blanda ner kryddblandningen och tomatpurén och låt det fräsa med någon minut. Häll sedan på tomatkross och kokosmjölk. 
  • Låt koka upp under lock och sedan puttra i 10-20 min tills potatisen och blomkålen blivit mjuk. Smaka av grytan med sambal oelek och salt. 
  • Servera med nygräddade naanbröd, creme fraiche och färsk bladpersilja. 
Garam masala:
2 msk malen spiskummin
2 msk malen kanel
2 msk malen ingefära
2 msk malen kardemumma
2 msk malen koriander
2 msk malen gurkmeja
1 krm malen kryddnejlika
1 tsk cayennepeppar
  • Blanda samman alla kryddor och förvara i en tätsluten burk. 
Denna gryta kan varmt rekommenderas till er som gillar lite kryddstark mat!  
Smaklig måltid!
 
2 kommentarer publicerat i Vegetariskt
Taggar: Blomkål, Garam masala, Gryta, Indiskt, Kryddigt, Kryddor, Middagstips, Vegetariskt
#1 - - Emma -Merakibeauty.se:

åh så gott det ser ut :)

#2 - - Veronica Wallgren:

Ser verkligen super gott ut!