Söta tortillas med limegrädde & marinerade jordgubbar

En dag kvar till fredag och halva Sveriges okrönta nationalrätt, nämligen tacos. I Mexico, där den traditionella tacosen kommer ifrån, så är det givet att den serveras i ett bröd. Utan tortillas, ingen tacos med andra ord. Idag tänkte jag dock inte bjuda på något vanligt middagsrecept, utan denna gången får tortillabröden kliva in i fikabrödens värld i formen av en mexicoinspireras semmelwrap. Sött tortillabröd, limegrädde och jordgubbar marinerade i lime och ingefära. Ett friskt och fräscht bakverk för de som vill hålla det enkelt!
Tortillabröden är väldigt angenäma att baka eftersom de inte behöver jäsa och snabbt kan gräddas direkt i stekpannan. Vill man kan man dessutom byta ut lite av mjölet mot fullkornmjöl om man vill ha ett lite fiberrikare bakverk. Tänk bara på att det kan behövas lite mindre mjöl än vanligt när man använder fullkorn eftersom det drar till sig mer vätska.
      Söta tortillas m. limegrädde & marinerade jordgubbar    8 port.
Tortillas:
25 g smör
ca 2,5 dl vetemjöl
1/4 tsk bakpulver
1/4 tsk vaniljpulver
1/4 tsk salt
1 msk agavesirap eller flytande honung
1 dl mjölk
 
Limegrädde:
3 dl vispgrädde
1/2 lime, zest + juice
1 msk agavesirap eller flytande honung
 
Marinerade jordgubbar:
250 g jordgubbar
1 msk agavesirap eller flytande honung
1/2 lime, zest + juice
ca 1/2 tsk finriven ingefära
  • Börja med att marinera jordgubbarna. Noppa jordgubbarna och dela dem i mindre bitar. Riv ner skalet från en halv lime och pressa sedan över juicen. Tillsätt agave och den finrivna ingefäran. Rör omkring ordentligt, täck med plastfolie och låt sedan stå kallt fram till servering, minst 20 min. 
  • Vispa grädden tillsammans med agave och rivet limeskal. Smaka sedan av med ett par droppar limesaft mot slutet. Täck över med plastfolie och låt stå kallt tills servering.
  • Till bröden, skär smöret i mindre kuber. Blanda smör, mjöl, bakpulver, agave, vaniljpulver och salt till en smulig blandning i en matberedare. Koka upp mjölken i en kastrull och tillsätt sedan den varma mjölken lite i taget genom röret till din matberedare medan maskinen är igång. Fortsätt köra tills det bildats en smidig deg. 
  • Lägg degen på ett lätt mjölat bakbord och dela upp den i jämnstora delar. Rulla till bollar och kavla sedan ut till tunna tortillas. Grädda bröden i en torr och medelvarm teflonpanna tills de fått lätt färg på båda sidorna, ca 30 sekunder per sida. Lägg dem direkt i en tätsluten plastpåse eller linda in dem i aluminiumfolie för att de ska behålla sin spänst. Bröden bör serveras ljumna.
  • Precis innan servering, montera ihop tortillas, limegrädde och de marinerade jordgubbarna. Avnjut direkt i goda vänners lag! 
 
Om du mot all förmodan skulle få lite marinerade jordgubbar kvar så passa på att göra en sötsyrlig smoothie! Tillsätt bara en banan och lite mjölk så har du ett perfekt mellanmål.
 
Smaklig fika!
 
#1 - - Elin:

Men GUD vad gott

#2 - - Emma -Merakibeauty.se:

åh så gott det ser ut :)

#3 - - Elin Lundgren:

Såg supersmarrigt ut:)