Semmelsandwich

Att detta är semlornas tid på året går knappast att undgå, för var man än vänder sig så finns det bilder på just semlor eller varianter på semlor. Klassiska semlor, semmelkladdkaka, semmeltårta, semla med guldflarn.. you name it. För min del så har semlan aldrig haft någon särskild plats i mitt fikahjärta, mestadels för att jag inte är något stort fan av ren vispad grädde på det viset. Nu ska det dock bli ändring på det, för jag har klurat ut en tolkning på semlan som helt klart passar mig bättre i smaken. Nämligen semlans smaker men i glassform! 
Knapriga kardemumma- & mandelmassekex fyllda med en hemgjord gräddglass med kanderade nötter i. Ja ni förstår själva, gott gott gott!
Hemligheten till att få till en riktigt bra semmelsandwich är tålamod. De olika bakmomenten är superenkla och kräver knappt någon tid alls men receptet i sig innehåller en hel del väntan. Så planera ditt bak smart genom att exempelvis göra glassen dagen innan du ska använda den så att den hinner stelna ordentligt. Även kexen går att baka i förväg och sedan frysa in. Det enda man får akta sig för är att knapra i sig dem direkt när de svalnat efter gräddningen.
    Semmelsandwich        6-8 st
Kex:
100 g rumsvarmt smör
100 g mandelmassa
1,5 dl socker
0,5 tsk vaniljpulver
0,75 tsk malen kardemumma
en nypa flingsalt
1 äggula
ca 2,5 - 2,75 dl siktat dinkelmjöl eller vetemjöl
  • Vispa samman smöret, mandelmassan och sockret poröst. vispa ner äggulan tillsammans med vaniljpulver, kardemumma och salt. Arbeta sedan ner mjölet tills smeten börjar bilda en deg. 
  • Linda in i plastfolie och låt vila i kylen i ca 1 timme. 
  • Sätt ugnen på 175 grader. 
  • Kavla ut degen hyfsat tunt (ca 0,5 cm tjock) och stansa ut ett jämt antal kakor. Lägg på bakplåtspapperklädd plåt, nagga lite fint och grädda sedan mitt i ugnen i 5-7 min. Kakorna ska fortfarande vara lite mjuka när du tar ut dem ur sugnen. Låt svalna helt.
Glass:
2,5 dl vispgrädde
0,5 burk kondenserad mjölk (finns i bakhyllan)
50 g kanderade mandlar
ev. lite mandelmassa 
  • Vispa grädden tills den börja ge en yppiga toppar. Vänd ner den kondenserade mjölken försiktigt men ordentligt.
  • Hacka mandlarna och vänd ner i glasssmeten. Om du vill, rulla små kulor av mandelmassa och vänd ner i smeten tillsammans med mandlarna. Häll över smeten i en stor form så att att glassen blir ca 3-4 cm tjock.
  • Täck över med lock eller plastfolie och frys in i minst 5 timmar, tills smeten fryst helt.
  • Stansa ut glass i lagom storlek till kexen och lägg glassbiten mellan två kex. Frys in direkt om de inte ska ätas på studs.
Trevlig helg och smaklig fika!
 

Färsbiffar med parmesan & dijon

Trevlig fredag allesammans! Jag hoppas att ni haft både en bra jul och en bra start på det nya året, för mycket har hunnit hända sedan jag sist delade med mig av något recept här på bloggen. För min del har det varit mycket jobb de senaste veckorna, förutom en snabb visit hem till familjen över jul.
Nu är jag dock tillbaka för att bjuda er på ett vardagsvänligt recept på färsbiffar. Med en liten tvist förstås. Vi har säkerligen alla upplevt de där torra, trista biffarna som stekts liiite för länge, vilket är en upplevelse som jag nu vill att ni ska kunna lägga på hyllan och glömma bort. Min lösning för att få till riktigt saftiga biffar är att färdigsteka dem i ugnen efter att man först brynt dem i stekpannan. En teknik som även fungerar med köttbullar. Den här gången valde jag att smaksätta mina biffar med parmesan och dijonsenap, en kombination som jag tycker ger biffarna en god sälta. Var dock inte rädda för att själva experimentera med smaksättningen!
        Färsbiffar m. parmesan & dijon        4 port.
500 g nötfärs
1/2 dl osötat ströbröd
1 dl mjölk
75 g riven parmesan
2 rågade tsk dijonsenap
2 msk oxfond
en skvätt soya
salt, peppar
  • Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ströbröd och mjölk och låt stå en liten stund. 
  • Blanda samman alla ingredienser i en skål och forma sedan färssmeten till 6-8 st biffar.
  • Bryn biffarna på båda sidorna i en het panna och lägg dem sedan i en ugnsfast form. Färdigstek biffarna mitt i ugnen i 10-15 min beroende på storlek. 
Smaklig måltid och trevlig helg!
  
Visa fler inlägg