Glasstårta med lakrits och hallon

Trevlig nationaldag på er allesammans! Kanske är det några av er som varit iväg och firat på någon hembygdsgård eller liknande? Själv har jag spenderat dagen med nära och kära på olika håll, med aktiviteter som minigolf och en solvärmande löprunda under morgonen. 
Här hemma hade vi gäster under gårdagskvällen, där en trerätters middag stod på menyn. Förrätt och huvudrätt var sedan tidigare förutbestämt av min familj och gästerna men jag tog på mig att fixa kvällens efterrätt. För ett par veckor sedan fick jag en box hemskickad full med den allra finaste lakritsen från Lakrids by Johan Bülow och eftersom min mamma är helt skogstokig i lakrits så tog jag tillfället i akt att använda två av produkterna. Resultatet blev inget mindre än en glasstårta med digestivebotten, lakritsswirl, hallon och lakritskaksmulor. En tårta som fick stående ovationer av alla runt middagsbordet! Tyvärr var tårtan en aning svårfotograferad eftersom efterrätten inte åkte fram först än vid halv elva på söndagskvällen.. 
Smaken av lakrits kommer delvis från lakritspulver och delvis från en söt lakritssirap. Tillsammans med lenheten från glassen och hallonens friskhet så blir smälter dessa smaker bokstavligen talat samman i munnen. Jag kan helt klart rekommendera denna glasstårta inför sommarens alla kalas och bjudningar!
 
     Glasstårta m. lakrits och hallon      6-8 bitar.
botten:
15 st digestivekex
125 g smör
 
glass:
5 dl vispgrädde
1 burk kondenserad mjölk
1 msk socker
1/2 tsk vaniljpulver
2 msk söt lakritssirap
 
kaksmulor:
25 g smör
3/4 dl vetemjöl
1/4 dl råsocker
1 tsk lakritspulver
 
  • Sätt ugnen på 200 grader. Krossa digestivekexen och smält smöret. Blanda samman och tryck sedan ut i botten av en springform. Grädda 8-10 min mitt i ugnen. Låt svalna.
  • Vispa grädden luftig tillsammans med socker och vaniljpulver. Vispa sedan ner den kondenserade mjölken så att den blandas ut ordentligt. 
  • Häll glassmeten över digestivebotten. Klicka ut sirapen och använd sedan bakdelen av en sked till att "dra ut" lakritsen runt om i formen. Plasta in formen och frys sedan glassen i minst 6 timmar.
  • Till kaksmulorna, nyp samman alla ingredienserna till en smuldeg och fördela ut över en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda smulorna ca 5-10 minuter på 200 grader mitt i ugnen och låt sedan svalna. 
  • Vid servering, ta bort kanten på springformen och garnera glasstårtan med färska hallon och kaksmulorna. 
Smaklig fika!