Medelhavspaj

Jag vet att jag sagt det förut men här kommer meningen igen. Jag fullkomligt älskar paj. Matiga pajer, söta pajer, frasiga pajer, smuliga pajer, knäckiga pajer... ja, paj i alla former helt enkelt. Paj är också något som hör sommaren till och så sent som i förrgår åt vi årets första rabarberpaj här hemma. Rabarberpaj täckt med vaniljsås som åts på altanen i kvällssolen, det är vad jag kallar sommarkänsla.
 
Idag har jag dock inte tänkt att locka era smaklökar med ett sött pajrecept, för idag är det matpaj som står på menyn! En frasig, vegetarisk paj fylld med mina favoritsmaker från medelhavet. Matpaj är himla praktiskt av flera anledningar. För det första så är det förbaskat gott att ha i lunchlådan, eftersom paj nästan är ännu godare dagen efter. För det andra så går det att variera i oändlighet, bara man har en schysst pajdeg att utgå ifrån. Paj är också väldigt angenämt att göra till sommarens alla bufféer! Vill man addera lite extra crunch till sin paj så kan man välja att använda filodeg, vilket var precis vad jag gjorde till den här godingen.
     Medelhavspaj       6-8 port.
1 pkt filodeg (ca 250 g)
3 msk smält smör
1 brk konserverade kronärtskockshjärtan
150 g fetaost
10 st marinerade soltorkade tomater 
10-12 st stora urkärnade gröna oliver (t ex. halkidiki)
1/2 kruka färsk oregano, hackad
4 ägg
2 dl riven ost
salt, peppar
  • Sätt ugnen på 200 grader. 
  • Smöra en pajform och börja täcka den med filodegsark (ta ett par ark i taget). Pensla arken med lite smält smör innan du lägger på nästa lager.
  • Häll av spadet från kronärtskockorna och dela dem i kvartar. Skär de soltorkade tomaterna i mindre bitar och skiva oliverna. Lägg alltsammans i en skål, smula ner fetaosten och blanda ner hackad oregano. Häll fyllningen i pajskalet. 
  • Vispa samman ägg, den rivna osten, lite salt och peppar. Häll över pajfyllningen och grädda sedan pajen mitt i ugnen i ca 35 minuter. 
Smaklig måltid!
 
Ni har väll inte missat tävlingen jag dragit igång på Instagram där du har chansen att vinna nästa Smakbox? Temat på boxen är SOMMARFEST och jag kan garantera att den kommer innehålla en massa roliga produkter som kan sätta sprätt på sommarkänslan! Så in och kika på @smaklokarna om ni inte redan lämnat ert bidrag!
8 kommentarer
publicerat i Vegetariskt
Taggar: Fetaost, Filodeg, Matpaj, Medelhavsmat, Paj, Smakbox, Soltorkad tomat, Tävling, Vegetariskt, lättlagat, Örter

Pulled beef

Jag kan inte uttrycka med ord hur otroligt lycklig jag är över att sommaren har börjat ge oss lite vibbar av att den är påväg. Sakta, men säkert, påväg. För mig som matbloggare betyder det framförallt att man kan flytta ut sina fotostunder och suga in varenda liten ljusstråle i bilderna, även på kvällstid. Det var precis vad jag gjorde igår. Medan middagen låg och puttrade i CrockPot:en hela dagen så passade jag på att ägna min lediga dag åt att träna och träffa vänner, för att sedan komma hem trött och hungrig till till en färdiglagad köttbit som bara väntade på att bli isärdragen, fotograferad och uppäten.
Den här varianten på Pulled beef har en väldigt enkel och snäll sås som yppar sig exemplariskt för hela familjen. Ingredienserna är sådana man ofta har hemma i skafferiet, så bli inte rädda av att listan kna se en aning lång ut för att vara ett enkelt recept. Uppskattar man när det är lite mera sting i maten så kan man med fördel skvätta ner lite valfri chilisås. Personligen tycker jag att ger utrymme för att addera lite mer smakrika tillbehör, som några ringar picklad rödlök eller naturligt peppriga rädisor. Receptet går att tillaga både i ugnen och i slowcooker beroende på vad man har tillgång till.
    Pulled beef     6-8 port.
1-1,2 kg nötkött, exempelvis fransyska
1 röd lök
1 röd chili
1 paket bacon
1 pkt passerade tomater
1,5 msk koncentrerad oxfond
0,5 dl ketchup
1 dl vatten
1 dl tomatpuré
1 msk rödvinsvinäger
2 msk paprikapulver + extra till köttet
4-5 kvistar färsk timjan
salt
  • Om du använder ugn, sätt då denna på 150 grader.
  • Stek baconet och låt det rinna av på ett pappersark. Skala och klyfta löken och lägg den i botten av en ugnssäker gryta eller i din slowcooker. Dela baconet i mindre bitar och lägg ovanpå löken.
  • Krydda köttet runt om med salt och rikligt med paprikapulver. Bryn köttets alla sidor i en het panna och lägg sedan ner köttbiten i grytan/slowcookern.
  • Finhacka chilin.
  • Blanda samman chili, passerade tomater, oxfond, vatten, tomatpuré, ketchup, rödvinsvinäger och paprikapulver i en skål. Häll såsen över köttet och toppa med timjankvistarna.
  • Lägg på locket och ställ din slowcooker på 9 timmar på låg temperatur, alternativt tillaga din gryta med lock i ugnen i 7-8 timmar.
  • Riv isär köttet med en gaffel och blanda med såsen. Servera sedan med dina favorittillbehör.
 
 
Smaklig måltid!
 
Visa fler inlägg