Paella

God morgon! Här hos mig åkte en finfin fläskkarré precis in i ugnen för att utgöra kvällens middag när tjejerna kommer på besök. Det har varit så fullt upp senaste veckan med tentaplugg och annat att jag inte riktigt hunnit med att dela med mig av helgens paella! För mig var det första gången jag gjorde det, efter flera år av nyfikenhet. Har alltid tyckt att de fina färgerna är så lockande så nu var det banne mig god tid att testa på det! Man skulle nästan kunna säga att paella är Spaniens motsvarighet till pyttipanna, fast på ett mycket vackrare och smakfullare vis. Man tager liksom lite vad man haver och känner för och tillsätter till grunden av paellaris, eller annat rundkornigt ris, buljong, saffran och tomatkross. Det som dock skiljer den från den italienska risotton är att paella oftast innehåller något slags protein som t ex. kyckling, fisk eller skaldjur. Paellan som serverades på vårt bord hade härliga smaker från både kyckling, räkor och stingande chorizokorv. Grundreceptet kommer från Tv4´s morgonprogram "Mitt Kök" och den svenska mästerkocken Jenny Walldén.
Om man nu skulle vilja ha ännu mera hetta så kan jag tipsa om att hacka i lite färsk röd chili mot slutet, bara för att bryta av lite från saffranens mjukhet. 

            Paella             ca 6 port.
400 g kycklinginnanlår, skurna i bitar
250 g chorizo, skurna i bitar
1 gul lök, finhackad
4 vitlöksklyftor, finhackade
1 röd paprika, skuren i stora bitar
4 dl rundkornigt ris
1 påse saffran
400 g krossade tomater
8 dl kyckling/hönsbuljong
2 tsk paprikapulver
2 dl gröna ärtor
500-700 g skalade räkor
olivolja
  • Bryn chorizon och kycklingen i olivolja hastigt i en traktörpanna. Lägg sedan i löken, vitlöken och paprikan och låt fräsa någon minut innan även mer olivolja, riset och saffranen ska i. Låt fräsa ytterligare någon minut. 
  • Tillsätt tomatkrosset, buljongen och paprikapulvret och rör om väl. Låt sedan koka upp och sedan koka på svag värme under lock i ca 20 min tills vätskan kokat bort. Rör om efter halva tiden.
  • Tillsätt ärtorna de sista minuterna om de är frysta, annars väntar ni med det tilsls räkorna ska i precis i slutet så att de bara blir lite varma.
 
Visa fler inlägg