Nötig chokladkaka

Att baka är bland det roligaste jag vet, speciellt när bakandet hänger ihop med mer hälsoinspirerade skapelser. Så igår när jag väntade besök och allt så passade jag på att dra på mig förklädet och slängde ihop en chokladkaka gjord på mandlar, som både är utan vitt mjöl, smör och raffinerat socker. Ovanpå denna skapelse hittar ni inget mindre än en krämig avocadomousse sprängfylld med chokladsmak. Receptet kommer ifrån tidningen Allers, där min kära mamma hittade det och tyckte det vore något för mig att testa. Sagt och gjort! Fast som vanligt har jag ändrat lite efter mina egna behag och smaker. Behöver jag ens säga att mina gäster godkände även denna? Kakan i sig blir ganska så mastig, så personligen tror jag att den skulle yppa sig perfekt för att använda som tårtbotten. Att dela den på mitten, bre på moussen emellan och sedan ha ett tunt lager med vispad grädde utanpå, eller varför inte göra dubbel sats av moussen och bre den över hela kakan! 
     Chokladmandelkaka
6 ägg
200g mandlar
200g urkärnade, färska dadlar
2 dl vatten
3/4 dl kakao
1 tsk vaniljpulver
 
topping:
2 mogna avocados
1 dl kakao
3 msk honung
2 dl mjölk eller vatten
2 urkärnade dadlar
1/2 tsk vaniljpulver
  • Sätt ugnen på 175 grader. 
  • Separera äggvitorna från gulorna och vispa med elvisp var för sig. Var noga med att inte få någon gula i vitan, då äggvitan inte fluffar sig om det finns fett med i bilden. 
  • Mixa mandlarna i en matberedare tills de blir till ett mjöl, behöver inte vara jättefint. Tillsätt sedan dadlarna, vatten, kakao, vaniljpulver och de vispade äggulorna. Kör matberedaren på hög hastighet tills smeten blivit jämn. 
  • Vänd ner chokladsmeten i äggvitefluffet, väldigt försiktigt så att inte all luft försvinner men tillräckligt för att det ska bli en jämn smet. Häll smeten i en springform och grädda i mitten av ugnen i ca 20-25 min.
  • Mixa under tiden avocadosarna med resterande toppingingredienser. Använd gärna en stavmixer för bästa resultat. Mixa väl så att moussen blir fluffig och slät och låt sedan vila i kylen medan kakan blir klar och får svalna.
  • Garnera kakan efter eget tycke och låt stå kallt/svalt en stund innan servering. God att äta tillsammans med lite hallon och en klick grädde!
 
Visa fler inlägg