Kokostosca

En hel vecka har det gått sedan jag senast hade en stund över till att slå mig ner med datorn i knät och skriva ett par rader här. Under denna vecka har det hunnits med både det ena och det andra, med mycket fokus på C-uppsats och jobb av olika slag. Idag var det dags för att spendera ett par timmar på mitt nyvunna extrajobb som kursledare för en bakkurs för nyanlända ungdomar, som denna gången fick baka kokostosca! En härlig blandning av mjuk sockerkaka och knäckig kokostopping som innan detta kurstillfälle hunnit fått godkänt av såväl vänner, arbetskamrater och sambo som fått tagit del av det som provbakats.
Toscan får sin knäckiga smak av det kolaaktiga kokossockret, som vanligtvis finns att köpa i välsorterade matbutiker eller hälsokostaffärer. Även om det är av det lite dyrare slaget så tycker jag det är värt pengarna, för kakan får en tydligare knäckig smak än om vanligt socker hade använts.
      Kokostosca        
2 ägg
1 1/2 dl socker
2 dl siktat dinkelmjöl
1 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver
1 dl Arla Smör- & Rapsolja (eller 100 g smält smör)
1/2 dl mjölk
 
toscatäcke:
3 dl riven kokos
1 dl kokosolja, rumstempererad
1 dl kokossocker
1 msk flytande honung
2 msk siktat dinkelmjöl
2 msk mjölk
  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Vispa ägg och socker poröst med en elvisp. 
  • Blanda mjöl, bakpulver och vaniljpulver i en liten skål. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten lite i taget och vänd ner försiktigt. Avsluta med att vända ner mjölk och Smör- & Rapsolja.
  • Häll smeten i bakplåtspappersklädd form (ca 25x35 cm) och grädda i nedre delen av ugnen i 15-20 min tills smeten stannat. Blanda till toscan under tiden.
  • Häll alla ingredienser till toscatäcket i en kastrull. Värm upp under omrörning tills allt smält samman till en ljusbrun kokossmet.
  • När kaksmeten stannat, ta ut ur ugnen och bred försiktigt på toscasmeten på toppen i ett tunt lager. Ställ sedan in i mitten av ugnen i ytterligare 15 minuter tills kakan fått en gyllenbrun färg.
  • Låt kakan svalna innan du skär upp den i bitar. 
Smaklig fika!