Påskens bästa paj

Himmel och pannkaka vad mätt jag är i nuläget. Mamma och pappa är på plats här i Göteborg och vi har precis avnjutit kvällens middag bestående av Pulled Pork-burgare med hembakade hamburgerbröd och klyftpotatis. Efter 9 timmar i Crock Pot'en så föll köttet isär så fort man petade på det, precis så det ska vara 
Ikväll ska jag dock inte locka er med varken bilder eller recept på kvällens middag, utan jag tänkte påminna om en gammal goding som helt klart hör hemma på påskbordet. Jag talar givetvis om Lax- & Sparrispaj. Grön sparris, kallrökt lax, färska örter... allt som hör våren och påsk till. Dessutom smakar den gudomligt gott, mer än så kan man knappast begära.
     Lax- & Sparrispaj          4-6 port.
Pajdeg:
25 g margarin eller smör
ca 2 dl mjöl 
3/4 dl mjölk
1/4 tsk salt
1 tsk bakpulver 
 
fyllning:
250 kallrökt lax
1 pkt fryst, grönsparris 
1 dl hackade färska örter (dill + oregano)
 
stanning:
3 ägg
2 dl creme fraiche
1 dl grädde
salt, peppar
  • Blanda alla torra ingredienser till pajdegen med smöret/margarinet. Se till så det inte är några klumpar. Häll i mjölken och bearbeta till en smidig deg. Låt vila i kylen medan du gör i ordning fyllningen.
  • Sätt ugnen på 225 grader. Koka sparrisen enligt anvisningarna på paketet. Skär laxen i mindre bitar och hacka de färska örterna. dela sparrisen i mindre bitar och blanda samman sparrisen, laxen och örterna.
  • Tryck ut pajdegen tunt i en form och häll i fyllningen. Vispa samman äggen, creme fraichen och grädden med salt och peppar, häll sedan över fyllningen. Grädda mitt i ugnen i ca 20-25 min tills stanningen stannat och pajen fått en fin färg. 
Smaklig måltid och ha en riktigt GLAD PÅSK!