Solrosfrallor

Måndag och ny vecka! Kalendern är fullbokad och helgen har därav gått till att jobba, förbereda inför kommande jobb samt laga ett stort förråd med matlådor. Imorgon återupptar jag bakkurserna jag höll under min praktik men denna gången som betald ledare från Medborgarskolan Väst. Det känns allt otroligt roligt att praktiken kunde leda till vidare kontakt och samarbeten, speciellt när det innefattar sådana här saker där man får göra det man tycker är kul samtidigt som man hjälper någon/några som har det svårt! 
 
Under praktikveckorna fick ungdomarna testa på att baka lite olika söta bakverk men den här gången tänkte jag vända på steken och introducera bakandet av matbröd. För det är ju faktiskt så att bakning kan vara så mycket mer än bara sötsaker och fika.  Och ska jag vara helt ärlig så matbröd bland det roligaste jag vet att pyssla med i köket, även om vi denna gången håller det rätt så simpelt. Ibland är det ju dock så att det enkla är det goda, vilket helt och hållet är fallet när man får avnjuta en nybakad fralla med en klick smör på. Saftiga solrosfrallor står på schemat och steg-för-steg-materialet är sammanställt, så imorgon ska de få knåda järnet!
           Solrosfrallor       ca 15 st
50 g jäst (eller 1 påse jäsblandning)
5 dl mjölk
1/2 dl Smör- & Rapsolja (eller 50 g smält smör)
3 msk honung
1 dl solrosfrön
2 dl havregryn
10-12 dl mjöl (jag använde 4 dl fullkornsdinkel + 6-7 dl vetemjöl special)
2 tsk salt
  • Smula jästen i en bunke. Värm mjölket och fettet till fingervarmt, lös sedan upp jästen med lite av degspadet.
  • Tillsätt resten av degspadet, honung, solrosfrön, havregryn och salt. Arbeta sedan ner mjölet lite i taget tills du fått en smidig deg. Arbeta degen ca 6-7 min i maskin eller dubbla tiden för hand. Låt jäsa under bakduk i ca 30-40 min. 
  • Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och knåda lite lätt. Dela i ca 15 bitar och rulla varje del till en slät bulle. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt och täck över med en bakduk, jäs sedan ytterligare 30-40 minuter.
  • Sätt ugnen på 225-250 grader.
  • Pensla frallorna med lite mjölk och strö över lite solrofrön. Grädda mitt i ugnen i 8-10 min tills frallorna blivit lite gyllenbruna och genomgräddade. Låt svalna under bakduk.
Ett jättesmidigt bröd som går att variera efter vad man har hemma i skafferiet! Varför inte testa att byta ut solrosfröna mot t ex. pumpafrön, eller göra en grövre variant med ännu mer fullkorn. Det enda som begränsar är fantasin och viljan att våga testa!
 
Nu ska jag bege mig mot veckans första jobbpass, hoppas ni får en fin dag allesammans! 
  
0 kommentarer publicerat i , Matbröd;
Taggar: Baka, Bröd, Frallor, Frukost, Medborgarskolan, Risenta, Solrosfrön, Solroskärnor