Falsk Chilibearnaise

Det här med såser är inte alltid så lätt. Vilka smaker passar bäst till maten? Ska man välja en varm eller kall sås? Helbakrikat, pulver eller hemmagjord från grunden? Ja, det är frågorna som svischar omkring när det vaknas en såsig middag. Att välja att göra sin egen sås behöver dock inte vara så svårt eller tidskrävande som man kan tro, om man inte väljer att svänga ihop en rödvinssås var och varannan gång vill säga. Om man däremot uppskattar en krämig chili- eller vanlig bearnaise, ja då finns det en del knep man kan ta till för att få ihop såsen på ett kick samtidigt som man även kan göra den lite energisnålare än vanligt beroende på vilket creme fraiche man väljer. Två flugor i en smäll helt enkelt! Jag har faktiskt gjort denna på 5 %-ig creme fraiche (mini fraiche) och det fungerade alldeles prima. Så villman spara in på energin men ändå njuta av en god sås så är det ett bra alternativ! 
Det bästa med den här såsen är att vem som helst kan vispa ihop den, plus att den passar både till kött och fisk! Såsresterna från vår köttiga middag förra helgen avnjöts nämligen tillsammans med dragon- och paprikakryddad lax med ris/couscous i en av veckans matlådor. Hur gott som helst!
       Falsk Chilibearnaise          4 port.
3 dl Creme fraiche (valfri fetthalt)
1 grönsaksbuljongstärning
1 tsk chiliflakes
2 äggulor
torkad dragon
färsk bladpersilja, hackad
  • Värm upp creme fraichen under omrörning och smula sedan ner buljongtärningen och chiliflaksen. Låt puttra till buljongtärningen löst upp sig under omrörning.
  • Ta kastrullen från plattan och låt svalna ca 1 minut. Vispa ner äggulorna och valfri mängd dragon och persilja. Tillsätt eventuellt mer chiliflakes om extra sting önskas.
  • Ställ tillbaka på plattan och värm upp under omrörning tills att såsen börjar tjockna. Smaka av.
  • Servera direkt till ditt favoritkött eller en bit stekt lax kryddad med lite dragon! 
Såsen går ypperligt att värma på vid senare tillfällen om det skulle bli något över. Vill man hellre ha en vanlig bearnaise så skippar man helt enkelt bara chiliflaksen och kör på med bara dragon och persilja! 
 
Lycka till med såsen och hoppas ni får ett trevligt avslut på denna arbetsvecka!
 
Visa fler inlägg