Kikärtsfrallor

Underbara helgfrukostar. En lite lugnare stund som indikerar att det ännu finns ett par lediga timmar till innan en ny vecka drar igång med nya förpliktelser och händelser. Dessa stunder förtjänar definitivt att bli lite extra uppmärksammade och ompysslade, till exempel genom att förgyllas med nybakat bröd  till tekoppen. Om brödet dessutom är proppade med användbara näringsämnen så är det ett stort plus, ungefär som dessa kikärtsfrallor!
Genom att mixa degvätskan med förkokta kikärtor så får brödet både en högre protein- och mineralmängd, som dessutom blir ännu högre av att använda dinkelmjöl istället för vanligt vetemjöl. Frallorna blir både saftiga och goda, såväl till frukost som tillbehör till soppa. Det går dessutom alldeles ypperligt att frysa in dem för senare tillfällen!
        Kikärtsfrallor     ca 12 st
50 g jäst
1 pkt förkokta kikärtor (ca 250 g avrunnen vikt)
4,5 dl vatten
2 tsk flingsalt
1 msk mörk sirap
1/2 dl rapsolja
5 dl rågsiktsmjöl
ca 8 dl siktat dinkelmjöl
 
+ havregryn eller frön att toppa med
  • Skölj kikärtorna ordentligt. Mixa dem noga tillsammans med hälften av vattnet och tillsätt sedan resten av vattnet. Värm detta till 37 grader (fingervarmt).
  • Smula jästen i en bunke och lös upp en med lite av degvätskan. Häll i resten av degvätskan och blnda sedan ner sirap, salt och rapsolja.
  • Arbeta ner mjölet lite i taget tills degen börjar lossna från bunkens kanter. Bearbeta ca 5 min i maskin eller 10 min för hand. Täck skålen med en bakduk och låt jäsa i minst 30 min. 
  • Häll ut degen på ett mjölat bakbord och knåda lite lätt innan du delar den i 12 delar. Forma varje del till en boll och placera på en bakplåtspappersklädd plåt. Tryck till degbollen lite lätt så att en fralla formas. 
  • Täck plåten med bakduk och jäs ytterligare 30 min.
  • Sätt ugnen på 225 grader. 
  • Pensla frallorna med lite vatten och strö över havregryn eller valfria frön.
  • Grädda mitt i ugnen i ca 15 min. Låt sedan svalna lite under bakduk innan servering!
Ha ett trevligt brödbak!
0 kommentarer publicerat i , Matbröd;
Taggar: Baka, Bröd, Dinkel, Frallor, Frukost, Kikärtor