Pitabröd

God kväll på er! Hoppas ni haft en bra start på veckan och att ni finner lite ljusglimtar i vardagen även om vädret är grått och trist. För min del har veckan startat med en massa inspiration och planering då jag äntligen har startat min praktik på Medborgarskolan här i Göteborg.
För er som inte vet vad Medborgarskolan är så är det ett studieförbund som arbetar med både folkbildning och utbildning på flera plan, både mot privatpersoner och föreningar/organisationer. Mitt intresse för Medborgarskolan väcktes genom de matlagning- och bakningskurser som de erbjuder gentemot allmänheten, och är man intresserad av att se deras utbud nu under våren så hittar ni schemat HÄR. Nu när jag inlett min praktid där så har jag dock insett att organisationen innefattar så himla mycket mer än vad man kan tro vid första anblick, så det ska bli riktigt intressant att få en chans att sätta mig in i det hela lite djupare under dessa veckor. Det mesta av min tid kommer dock att läggas på att planera och hålla i ett antal bakningskurser för högskoleelever som nyligen anlänt till Sverige. En riktig utmaning att få till alla moment på bästa möjliga vis men jisses så kul det ska bli! Äntligen får man en chans att använda alla kunskaper vi fått under åren till att utföra något praktiskt. Men mer om detta kommer längre fram!
 
Om ni lusläste mitt förra inlägg om fetaostbiffarna så kanske ni kommer ihåg att jag skrev att vi åt dem tillsammans med pitabröd. Hembakt pitabröd givetvis, mestadels på grund av att jag hade en påse jäsblandning hemma som jag var ivrig att testa! För er som inte är bekanta med jäsblandning så är det en blandning mellan torrjäst och bakpulver som gör att degen endast behöver jäsa 15 minuter totalt under hela bakningen. Ett toppenalternativ att ta till om man har ont om tid eller blir sådär paniksugen på nybakat bröd eller bullar. En annan fördel är att man inte behöver värm degvätskan alls, utan kan bara veva ihop allt i ett svep. Med andra ord kan det vara bra att ha en påse hemma i skafferiet. I min mening fungerade det alldeles ypperligt och bröden jäste upp till normal storlek. Grundreceptet lånade jag från min kära vän Sandra men valde att göra dem lite mindre grova eftersom mitt fullkornsmjöl höll på att ta slut. Men lika goda blev de för det!
        Pitabröd       ca 12 st
1 påse jäsblandning (eller 1 pkt jäst)
6 dl vatten
2 msk rapsolja
1-2 tk salt
5 dl fullkornsdinkel
ca 10 dl siktat dinkelmjöl
  • Blanda jäsblandningen med nästan allt mjöl och saltet. Tillsätt oljan och arbeta sedan ner vätskan lite i taget. Tillsätt mer mjöl tills degen blir lätthanterlig och börjar släppa från bunkens kanter.
  • Dela degen i 12 delar och kavla ut till runda bröd med en diameter på ca 1,5 dm. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt och täck över med bakduk, låt jäsa 15 min. Sätt under tiden ugnen på 250 grader.
  • Grädda bröden mitt i ugnen i 5-7 minuter tills de börjar bli gyllenbruna. Låt svalna insvepta i en bakduk och avnjut dem ljumna! Bröden går jättebra att frysa.
Lycka till med bakningen! 
 
0 kommentarer publicerat i , Matbröd;
Taggar: Bröd, Dinkelmjöl, Fullkorn, Hembakat, Jäsblandning, Matbröd, Pitabröd