Förra årets favorit- Mellanmåls-/Energibars

Nu är vardagen igång igen efter flera veckor av dagvildhet och ledig tid. För mig betyder vardagen rutiner och produktivit, två saker som ofta kräver mycket energi och planering för att få allt att gå ihop. Speciellt då det ofta kan bli långa dagar utanför hemmet. I dessa lägen är det viktigt att fylla på kroppen med bra energi som hjälper till att hålla både humöret och orken uppe, både i form av mat och mellanmål. För vissa hjälper det att ta en frukt för att ladda om medan andra behöver något lite större. Till exempel inför eller efter att man tränat, eller om man har en lång väg hem till middagen. Då kan en energibar vara ett bra alternativ, speciellt när de är hemmagjorda och fullproppade med bra näringsämnen! Att de dessutom är både mättande och urgoda blir ett stort plus i kanten.
         Mellanmåls- / Energibars      10-12 st
1 banan
5 dadlar, urkärnade
1,5 dl fiberhavregryn
1 dl solrosfrön
1,5 dl linfrön
1/2 dl mandlar
1/2 dl cashewnötter
1 dl riven kokos
2-3 tsk kakao
1/2 tsk vaniljpulver
1 stor näve torkade tranbär eller annan torkadfrukt 
1 krm salt
 
mörk choklad (minst 70%) och kokos
  • Mixa bananen och dadlarna till en kräm i en matberedare/mixer. Tillsätt övriga ingredisenser och mixa ihop till en smet. 
  • Bred ut på en bakplåtspappersklädd plåt. Forma till en rektangel i valfri storlek beroende på vilken tjocklek du vill ha på dina bars. Grädda i ugnen 20-25 min på 175 grader. Låt sedan svalna.
  • Smält chokladen och bred sedan ut över "kakan". Strö riven kokos eller kokosflakes över och låt sedan stelna i kylen innan du skär den i bitar med en vass kniv. För längre hållbarhet kan den förvaras i frysen, annars i kylen.
Ha en fortsatt trevlig kväll!