Rökt Makrill

Så var ledigheten över för denna gången! En vecka fylld med god mat, sol, skratt och människor jag bryr mig om. Halva veckan spenderades i Strömstad i min sambos familjs sommarstuga och slutet av veckan bestod av födelsedagsfirande hemma i Kristinehamn eftersom min älskade pappa fyllde 65 år.
I Strömstad passade vi på att ta båten ut till det stilla sundet och fiska makrill i kvällssolen. Otroligt fridfullt men samtidigt roligt att sitta där i den lilla båten med metlinan nersänkt i havet i väntan på napp. För min del lyckades jag få fem fina makrillar på kroken under våra fisketurer. Dessa åkte direkt in i frysen efter att de rensats och gavs bort till min far i födelsedagspresent, tillsammans med en röklåda! Så i fredagskväll invigdes presenten lagom till middagen och mina egenfångade makrillar röktes till perfektion. Tillsammans med kokt färskpotatis, en klick smör och lite gräslök blev denna måltid storslagen, trots de enkla komponenterna. För så är det, det enkla är många gånger det bästa.
Den större delen av fisken kryddades endast med grovsalt och fick därav det mesta av sin smak från alspånsröken. Jag hade dock en smakidé som jag ville förverkliga så en filé smaksattes med finhackad vitlök, paprikapulver och färsk bladpersilja, samt att filén saltades precis som de andra. Smakerna gifte sig med varandra och jag hade svårt att få behålla min filé för mig själv när middagen väl serverades! 
För er som funderat på att införskaffa er en röklåda kan jag varmt rekommendera detta. Det är både ett enkelt, gott och smidigt sätt att tillaga fisk på och jag kan även tänka mig att den fungerar minst lika bra till att röka t ex. fläsk i. 
Nu ska jag luta mig tillbaka i tv-soffan och njuta av ett gäng jordgubbar och titta på Titanic. Ha en fortsatt fin kväll!