Grova surdegsfrallor med fikon och rostade mandlar

Det är något alldeles speciellt med att baka eget bröd. Att knåda, tålmodigt vänta, lukta och till sist även få smaka på något som man lagt ner både kärlek och tid på gör det hela bra mycket roligare än att bara rycka med sig en påse bröd från hyllan i affären. När brödet dessutom långsamt fått jäsa sig upp av egen kraft, ja då finns det inte mycket att klaga på. Den här gången testade jag att blanda ner lite torrostade mandlar och torkade fikon i degen, en kombination jag tror skulle passa sig ypperligt till ostbrickan. 
        Surdegsfrallor m. fikon & rostade mandlar      8 st
fördeg:
50 g rågsurdeg
75 g vetemjöl special
75 g vatten
 
huvuddeg:
hela fördegen
100 g rågmjöl
100 g fullkornsdinkel
125 g vetemjöl special
225 g vatten
25 g honung
25 g smör
10 g havssalt
50 g torrostade mandlar
90 g torkade fikon
  • Fördeg: Väg upp och blanda ingredienserna till fördegen. Täck bunken med plastfolie och låt stå varmt i 9-12 timmar (t ex. i skåpet över kylen) tills degen blivit ordentligt bubblig.
  • Huvuddeg: Börja med att arbeta ner vatten och de olika mjölerna i fördegen. Låt bakmaskinen gå på låg hastighet i 8 minuter. Tillsätt smöret i små bitar och honungen och låt bakmaskinen gå ca 2 min. Hacka mandlarna och fikonen smått och blanda ner i degen. Häll sist i saltet och arbeta degen i minst 2 minuter till på låg hastighet tills du ser att degen skapat starka glutentrådar. För att se detta, gör ett glutentest . Häll sedan degen i en inoljad plastbunke och täck med bakduk eller plastfolie.
  • Låt jäsa i 3-7 timmar i rumstemperatur eller 9-12 timmar i kylskåp. Jäs tills degen nått dubbel storlek. Vik in degens "kanter" mot mitten varje halvtimme under de första 2 timmarna. 
  • Sätt ugnen på 250 grader. Låt en tom plåt stå med i ugnen under uppvärmningen. 
  • Stjälp försiktigt ut degen på ett välmjölat bakbord. Dela i ca 8 bitar med hjälp av en degskrapa. Förflytta degklumparna försiktigt till ett bakplåtspapper och låt sedan jäsa lite lätt under bakduk medan ugnen blir varm.
  • För över bakplåtspappret till den uppvärmda plåten och grädda bröden mitt i ugnen i ca 12 min. Släng in 2 isbitar i botten av ugnen samtidigt som du ställer in frallorna för att få en fin skorpa. Låt svalna helt på ett galler innan servering.
 
Lycka till med bakandet!