5-minuters Senapssill

Påskveckan, eller stilla veckan som den också kallas, är här och nu vankas det snart ett par dagar ledigt för att spendera tid med vänner och familj. I mitt fall så får vi besök av mina föräldrar samt min farbror och hans fru som vi bjudit hit på påskmiddag. Det hela blir lite som att slå tre flugor i en smäll, för min farbror och hans fru har ännu inte sett hur vi bor och det är en del av min familj som ligger mig varmt om hjärtat, plus att jag får ett ypperligt tillfälle för att pyssla lite extra i köket när det kommer gäster på besök. Vi har en trevlig påsk att se fram emot med andra ord, bara våra förkylningar ger med sig och försvinner ur våra kroppar innan dess.
Dagens påskinspirerade recept representerar något som jag vet är en obligatorisk del för många på påskbordet, nämligen sillen. Och eftersom senapssill har kommit att bli min absoluta favorit så var det givetvis en sådan variant jag var tvungen att testa som min första hemmagjorda. 
Att lägga in egen sill behöver inte vara krångligt alls, speciellt inte om man utgår ifrån praktiska 5-minuterssillen som finns att köpa i näst intill vilken matbutik som helst. Det som gör 5-minuterssillen så bra är att den redan är lagd i en rättproportionerlig saltlake och har därför minskat risken för Clostridium Botulinum, ett gift som annars kan bildas i bland annat rå fisk. Det enda du därav behöver göra är att välja vilken smaksättning du vill ge sillen och sedan låta den stå och dra en stund. 
       Senapssill     1 glasburk
420 g 5-minuterssill i bitar
2 msk Graveleijs senap
1 msk dijonsenap
3 msk socker
1 msk rödvinsvinäger
ca 1 tsk soya
1 msk vatten
4 msk finhackad, färsk dill
1 msk finhackad, färsk gräslök
ca 1,5 dl rapsolja
1 dl filmjölk
salt, vitpeppar
  • Sila bort vätskan från sillen.
  • Blanda senap, dijon, socker, vinäger, soya, vatten, dill och gräslök tills sockret lösts upp ordentligt. Rör ner rapsoljan och sist filmjölken. Smaka av med salt och vitpeppar innan du vänder ner den avrunna sillen och sedan häller upp det i en välrengjord burk med tätslutande lock. 
  • Låt stå och dra en stund i kylskåpet innan servering. Sillen håller sig i ca 2-3 veckor i kylen. 
Smaklig måltid!
Visa fler inlägg