Glasscheesecake med blåbärstäcke

Välkommen fredag den 13e! Att denna dagen skulle innebära har jag svårt att tro på när solen skiner, helgen står runt hörnet och en massa roligheter väntar. Veckan har varit full av grejer relaterade till praktiken, så därav har jag lyst med min frånvaro. Som tur är så hade jag dock en stund till övers häromkvällen och passade då på att sno ihop en glasscheesecake med mandel- & kokosbotten och med ett syrligt täcke av blåbär. Och det bästa av allt är att den är gjord på gottigheter både för smaklökarna och för kroppen men det gäller ju som vanligt att äta med måtta. 
I sin helhet är den enkel att göra och kräver inte speciellt många ingredienser. Det enda som kan krångla till det lite är att man måste vara med och vispa i "glassen" ett par gånger under tiden den fryser till, annars är risken för den kommer bli isig. Detta blir mer aktuellt om man vill att glassen ska vara genomfryst innan den serveras men min personliga åsikt är att den nästan smakar bäst när mitten fortfarande är lite krämig.
          Vaniljglasscheesecake        1 liten springform (12cm)
botten:
1/2 dl fiberhavregryn
1/2 dl sötmandlar
1/2 dl riven kokos
3/4 krm vaniljpulver
2 tsk agavesirap
6-8 st urkärnade dadlar
 
glass:
150 g vaniljkvarg (osötad)
4 msk Oatly vaniljsås (valfritt)
4 msk grädde (valfritt)
 
blåbärstäcke:
1/3 burk "Bara Bär" Blåbär
1 msk chiafrön
1 tsk agave
  • Börja med att blanda ingredienserna till blåbärstäcket. Täck över med plastfolie och ställ i kylskåpet under tiden du gör resten. Rör om ett par gånger under tiden.
  • Mixa fiberhavregryn, mandlar och kokos i en matberedare till lite mindre bitar. Tillsätt sedan agave, dadlar och vaniljpulver, mixa tills det börjar bildas en klump. 
  • Tryck ut i en liten springform och täck sedan över med plastfolie och ställ in i frysen.
  • Vispa samman vaniljkvarg, grädde och vaniljsås med en elvisp tills det blir fluffigt. Täck över bunken med plastfolie och ställ in i frysen i ca 15 min. Ta sedan ut och vispa upp ännu en gång med elvispen, för att undvika att glassen blir isig. Ställ in i frysen i ytterligare 15 min och upprepa sedan vispningen en gång till.
  • Häll glasssmeten över mandel- & kokosbotten och fördela den jämt. Låt frysa ytterligare ca 15-25 min beroende på hur fryst du vill ha din glass. 
  • Fördela ut blåbärschiasylten över glassen i ett tunt lager och frys åter igen i 10-15 min. Ta fram kakan några minuter innan servering och lossa glassen från formens kanter genom att trycka ner en tunn kniv längs kanten runt.
  • Skiva upp med en vass kniv och ät direkt! 
Smaklig fika och ha en fortsatt trevlig fredag!