Medborgarskolan Väst

Ojojoj vilka veckor det har varit! Fyra veckors VFU har inte bara gått fort och varit intensivt, utan det har även varit extremt utvecklande och roligt. Som ni kanske redan sett så har jag gjort min VFU på Medborgarskolan Väst, där jag bland annat ägnat mig åt att hålla i bakningskurser för nyanlända ungdomar som håller på att integreras i vårt samhälle. En uppgift som växt in i mitt hjärta från vecka till vecka när man med egna ögon får se hur insatsen påverkar dessa människor på flera vis. Hur de öppnar upp sig, tillåter sig själva att ha roligt samt lär sig språket mer och mer. Jag kan inte säga mer än att jag både är imponerad och tagen av dessa killar och tjejer som kommit till ett helt nytt land och kultur, med olika bagage i ryggsäcken och olika förutsättningar för framtiden, men som ändå behåller sin nyfikenhet och viljan att lära och skapa.
 
 
För den här målgruppen har det inte varit relevant för mig som hälsopromotör att tala med dem om hälsa i form av näringsämnen och energi, utan här har det till 99 % bestått av att arbeta med att finna glädje, samhörighet och trygghet i en miljö som för dem är helt ny. Ska man vara helt uppriktig så var ju detta även för mig en helt ny situation att få arbeta ihop med människor som inte förstår allt som sägs och som kan ha/ha haft det väldigt tufft i livet. Därav var jag extremt nervös och rädd för att göra fel vid första kurstillfället. Såhär i efterhand kan jag säga att jag bara utvecklats positivt, både i mitt sätt att tänka och agera. Jag har fått en helt annan insikt av den definition av hälsa som vi använt under hela studietiden, och som jag själv även tror på, där hälsa ses som något mer än bara frånvaro av sjukdom och mer än bara en hälsosam kosthållning/träning. 
 
 Som studerande kostvetare kan det vara väldigt enkelt att fastna i de kostrelaterade faktorerna av hälsa, även om man vet att hälsan i sig består av så mycket mer. För mig har det varit precis så och nu under VFU:n så tvingades jag ut ur den bubblan för att åter igen förenas med andra viktiga delarna av livet, nämligen att känna glädje, delaktighet, nyfikenhet och trygghet. För den psykiska och sociala hälsan är ju minst lika viktig som den fysiska, även om den ibland kan vara en aning tabubelagd eller undanskuffad. Så även om min roll som kostvetare först inte var entusiastisk över att hålla en kurs i bakning som innefattade både socker, smör och mjöl (saker jag vanligtvis inte använder i allt för stora mängder) så insåg jag allt eftersom att det fanns så mycket annat hälsopromotivt som dessa ungdomar fick ut av detta. Så eftersom de hade önskat att få baka, så fick de givetvis göra det! Och i efterhand har jag inte ångrat en minut av vad vi gjort tillsammans.  
 
 
Jag vill bara säga ett stort tack till alla på Medborgarskolan Väst, min stöttande handledare Linda, Anette och alla ungdomar för att ni gjort min praktik till en lärorik och rolig tid!