Hälsosamma Browniemuffins

27e maj står det i almenackan och tydligen så innebär det muffinsens dag! Denna härliga lilla skapelse som både kan avnjutas som bakverk och som mat beroende på vad man väljer att basera den på. Eftersom jag har fullt upp med opponering inför examen så hinner jag tyvärr inte baka några egna muffins idag men jag tänkte ändå påminna er om ett av mina mer hälsosamma recept, nämligen bönbrowniemuffins! Om man älskar mörk choklad så kommer man definitivt att gilla dessa. Och de blir ju knappast sämre av att de varken innehåller mjöl, mejerier eller vitt socker. Ett näringsspäckat bakverk med gott om fibrer, vitaminer och bra fetter, som dessutom fungerar att grädda som en kladdkaka i en springform om man hellre föredrar det! Att smeten innehåller bönor är inget man kommer att märka av över huvudtaget, se bara till att mixa smeten ordentligt.  
       Bönbrowniemuffins                ca 12 st
1 pkt svart bönor, ca 230 g avrunnen vikt (färdigkokta)
10 färska dadlar
2 ägg
ca 100 g kokosolja 
ca 6 msk kakao (eller 4 msk kakao + 75 g mörk choklad) 
4 msk flytande honung
2 tsk vaniljpulver
2,5 tsk bakpulver
  • Sätt ugnen på 175 grader. Skölj bönorna noga och låt rinna av. Kärna ur dadlarna och mixa dem tillsammans med bönorna till en slät kräm. 
  • Blanda ner vaniljpulver, bikarbonat, honung och kakao med elvisp.
  • Smält kokosoljan (+ chokladen om du använder det) och vispa ner i bönkrämen tillsammans med äggen. Vispa till en jämn och fluffig smet.
  • Fördela ut smeten i muffinsformar och grädda mitt i ugnen i ca 15-18 min. Låt svalna en stund innan det är dags för fika!
Smaklig fika och ha en fin fortsättning på dagen! 
Visa fler inlägg