Chokladkola med dadlar och apelsin

Första advent väntar runt hörnet och förmodligen har de allra flesta redan hunnit med att tjuvstarta julen på ett eller annat vis. Advent och julen överlag brukar innebära en hel del traditioner, varav de ätbara traditionerna ofta har en stor del i firandet. För vissa är det maten som har den viktigaste rollen, medan det för andra kan vara pepparkaksbaket som absolut inte får missas. Sen har vi även dem som absolut inte kan vara utan julgodis. Knäck, kola, choklad... you name it. Jag är en av dem som fullkomligt älskar choklad. Ska jag vara ärlig så hade jag nog kunnat avstå från allt annat godis i världen bara jag fick mig en chokladbit då och då. Så vad passar då bättre än att bjuda på lite chokladkola såhär när advent kommer? I detta fall en chokladkola med smak av apelsin, som dessutom är lite hälsosammare än den traditionella kolan. Den är nämligen gjord på dadlar och innehåller därför mer näringsämnen och ger inte riktigt samma blodsockerpåslag som vanlig sockerbaserad kola gör. Att man dessutom slipper koka kolan och hålla koll på temperaturer gör det hela knappast sämre!
    Chokladkola m. dadlar och apelsin
250 g urkärnade medjooldadlar (de stora i lösvikt)
1,5 dl kakao
3 msk kokosolja
2 nypor flingsalt
1/2 tsk vaniljpulver
3 msk saft från apelsin
100 g mörk choklad
 
Kanderade apelsinskal (valfritt):
skalet från 1 apelsin
3 msk socker
  • Mixa de urkärnade dadlarna till en slät kräm. Tillsätt kakao, flingsalt, vaniljpulver och apelsinsaft och mixa tills allt kombinerats väl. Mixa snabbt ner kokosoljan.
  • Tryck ut kolasmeten i en bakplåtspappersklädd form (ca 20x30 cm). Täck över med lock eller plastfolie och ställ in i frysen i 1-2 timmar. 
  • Riv skalet från i apelsin. Smält socker i en kastrull på låg-medelvärme. När sockret är helt smält och blivit ljusbrunt, lägg ner det rivna apelsinskalet och blanda runt. Sprid försiktigt ut skalen på ett bakplåtspapper, försök separera dem så gott det går utan att bränna fingrarna. Låt svalna. 
  • Smält chokladen över vattenbad. Dela under tiden kolan i bitar med en vass kniv, ca 2x2 cm stora. Doppa kolabitarna i den smälta chokladen, toppa med lite kanderade apelsinskal och lägg i en bakplåtspappersklädd burk. Låt chokladen stelna i antingen kylskåpet eller frysen. 
Lycka till med bakningen och ha en fin måndag! 
Visa fler inlägg