Pepparkaksgrottor med lingonsylt

Jag misstänker att jag inte är den enda som märker av att denna hösten bara sprungit förbi rent bokstavligen talat. Det har hänt så mycket roligt under dessa månader men det roliga har också tagit mycket tid och kraft, vilket också är anlednigen till att frekvensen på inläggen här varit en aning bristfällig. Nu ska vi dock inte blicka mot det som redan varit, utan vi ska fokusera på vad som komma skall. Nämligen julen. 
 
Jag är en av de personer som älskar att gå helt bananas vid juletid och ägna mycket hjärta och tid åt att pynta, baka, fixa julklappar, skapa den där speciella känslan och att bara njuta av alla intryck. I år har jag dock lovat min sambo att vänta med själva pyntningen fram till första advent men i helgen tjuvstartade jag en aning genom att dra till med årets första julbak! Lussebullar på surdeg, Dadelchokladkola med apelsin, surdegsvört och så dessa små rackare som jag tänkt ge er receptet på nu, nämligen små spröda syltgrottor med smak av pepparkaka och lingon. 
Syltgrottor har alltid varit en av mina favoriter när det kommer till småkakor. Min farmor är en hejare på att baka hallongrottor och det har inte varit sällsynt att jag önskat mig en burk nybakade kakor till jul eller födelsedagar. Så dessa juliga mumsbitar tillägnar jag min farmor.
     Pepparkaksgrottor m. lingonsylt          ca. 20 st
200 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1/2 msk vaniljsocker
2 msk pepparkakskrydda
1 tsk bakpulver
4,5 dl vetemjöl
ca 1,5 dl lingonsylt
  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Rör samman smör, socker, vaniljsocker och pepparkakskrydda till en slät kräm. 
  • Blanda mjöl och bakpulver och arbeta ner i smörkrämen. 
  • Placera ut 20 små kakformar på en plåt. Forma smeten till 20 st bollar och lägg i formarna. Tryck till en grop i mitten av varje boll och fyll den med en klick sylt.
  • Grädda mitt i ugnen i 12-14 min. Lyft av kakorna från plåten och låt svalna innan det är fikadags!
  • Förvara i en tätsluten burk, gärna i frysen.
Smaklig fika! 
#1 - - Sara :

Nej men å så gott! :D

#2 - - Robex Lundgren:

mums

#3 - - Ida:

Vad goda de ser ut, måste testa at göra dessa!

Svar: Det tycker jag absolut! De är jätteenkla att göra dessutom :)
Frida