Fläskkarrétacos med bön- & ananassalsa

Nu är den sedvanliga veckan-innan-löning här och matkontot börjar sakta men säkert sina ut även denna månaden. I lägen som detta är det hög tid att försöka använda upp de livsmedel som man redan har hemma, både för att minimera utgifterna och för att minska matsvinnet. Vissa gånger kan ett sådant här tillfälle resultera i minimalt med tillgångar och tillstrypt inspiration men det kan också, vilket var fallet idag, resultera i ett lyckat nytänk!
Det började med en bit fryst fläskkarré och en snart övermogen ananas och slutade som fläskkarrétacos med bön- & ananassalsa. Ett lyckat experiment där ananasens sötma och friskhet passar alldeles utmärkt till karréns saftiga köttsmak. Med andra ord så har ni här ett alternativ till er klassiska fredagstaco!
     Fläskkarrétacos m. bön- & ananassalsa      4 port.
ca 800g benfri fläskkarré
salt, chilipeppar
 
glaze:
1/2 dl färskpressad ananasjuice
1/4 dl honung
ca 1 tsk chiliflakes
ca 1 msk soya
en nypa salt
 
bön- & ananassalsa:
1/2 färsk ananas
1 pkt kidneybönor
250 g coctailtomater
1 stor vitlöksklyfta
1 röd chili
 
förslag till servering:
små tortilla bröd
avocado
creme fraiche
bladspenat
lite smulad fetaost
  • Skölj kidneybönorna och tomaterna. Skär bort skalet och stocken (mittendelen) från ananasen. Dela tomaterna och ananasen i små bitar och blanda med bönorna. Finhacka chilin och vitlöken och blanda ner i salsan. Låt stå kallt fram till servering.
  • Blanda samman ingredienserna till glazen och låt den stå och dra till sig medan köttet tillagas.
  • Dela karrén i ca 2 cm tjocka skivor om du inte har färdiga kotletter. Salta och krydda med lite chilipeppar. Stek köttet i en het grillpanna tills det är genomstekt, ca 4-5 min per sida. Låt köttet vila en stund.
  • Skiva upp köttet i remsor och blanda ihop med glazen. Låt stå och dra några minuter innan du serverar köttet tillsammans med ananassalsan och de andra tillbehören.
Smaklig måltid! 
Visa fler inlägg