Kantarellrisotto

Har ni någon sådan där rätt som ni fått för er är svår att laga? För mig var det risotto. Av någon okänd anledning hade jag intalat mig själv att risotto skulle vara svårlagat och i ärlighetens namn har jag inte ens tagit mig för att testa först än nu i lördags. Och jisses så fel man kan ha. 
Eftersom min frys var fullproppad med värmländska kantareller så bestämde jag mig för att ta tjuren vid hornen och veva ihop min första risotto någonsin. Med en god vän på besök, en stressig arbetsdag bakom mig och med ett glas vin i handen så kunde tajmingen inte ha varit bättre, för det var både busenkelt att tillaga och smakade galet gott. Att så enkla råvaror kan resultera i något så underbart är förundransvärt, vilket också är en stor del av det fina med matlagning. Risotto är ju dessutom en rätt som går att variera i dess onändlighet utifrån både säsong och efter vad som du finner hemma i skåpen. Med andra ord kan man säga att risotton är Italiens svar på pyttipanna, fast en aning vassare.
      Kantarellrisotto       ca 4 port.
4 dl rundkornigt ris (t ex. avorio eller arborio)
1/2 gul lök 
2-3 vitlöksklyftor
2 dl vitt vin
8 dl grönsaksbuljong   (8 dl varmt vatten + 2 buljongtärningar)
ca 75 g parmesan
kantareller efter smak
1 knippe färsk, grön sparris
Smör/rapsolja
salt, peppar
  • Skala och finhacka lök och vitlök. 
  • Lös upp buljongtärningarna i det varma vattnet (tips: hetta upp vattnet i vattenkokaren)
  • Fräs löken och vitlöken i smör/rapsolja tillsammans med riset i en stor kastrull. Tillsätt vinet, rör om och låt sedan koka upp. Tillsätt lite av buljongen och låt sedan risotton koka på medelvärme i ca 25 min. Späd hela tiden ut med mer buljong allt eftersom vätskan kokar ner. Risotton än klar när den har en krämig konsistens men riset fortfarande har en liten kärna i mitten. 
  • Riv under tiden parmesanosten fint.
  • Fräs kantarellerna i en het panna med lite smör/rapsolja och krydda med rikligt med salt och lite peppar. Ansa och stek sparrisen gyllene och krydda med lite salt.
  • Vänd ner det mesta av den frästa svampen och den rivna parmesanen i risotton precis innan servering. Smak av med salt och peppar och garnera sedan med resten av svampen och den stekta sparrisen.
Smaklig måltid!
 
0 kommentarer publicerat i Vegetariskt
Taggar: Kantareller, Risotto, Sparris, Svamp, Vegetariskt, lättlagat