Kolakakor

Hej på er! Äntligen har jag fått ett par minuter till övers att sitta ner och skriva ett par rader. Livet har minsann varit en aning uppochnervänt den senaste tiden och i ärlighetens namn har jag varit helt slutkörd av flytten hem till Kristinehamn och starten på mitt nya jobb. Men roligt, det är det! Jag kommer bjuda på ett mer ingående inlägg om allt det nya någon annan dag, för dagens inlägg tänkte jag tillägna kolakakor och Ramlösa Kvarn's nya mjöler. 
För någon vecka sedan fick jag en kartong hemskickad från Smakbox med fyra nya mjölsorter av proffskvalitet från Ramlösa kvarn. Som många av er redan vet så tycker jag att det är förbaskat roligt att baka, så för mig är det rena rama julafton att få chansen att testa nya produkter och få en ursäkt till att dra igång lite bak här hemma. Mitt intresse för bakning kommer delvis från min farmor, en kvinna som för alltid kommer att vara mästaren av småkakor och rågbröd i mina ögon. I helgen fyllde jag 24 år, vilket firades med lite fika och besök av bland annat farmor. I samband med detta så passade jag på att göra ett försök till att få till lika goda kolakakor som min farmor och självklart var det Ramlösa Kvarn´s mjöl Patisserie som fick utgöra grunden för de spröda småkakorna! Resultatet blev mer än lyckat och de få gästerna jag hade på besök lyckades nästan renskrapa kakburken. Patisserie är en mjölsort med låg glutenhalt som passar sig utmärkt till spröda småkakor eller luftiga muffins.  
 
     Klassiska Kolakakor 
100 g smör, rumsvarmt
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 msk ljus sirap
1 tsk bakpulver
2,5 dl vetemjöl 
  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Blanda alla torra ingredienser i en skål. Tillsätt sirapen och smöret och blanda till en smidig deg/smet.
  • Dela degen till två delar och rulla ut dem till avlånga korvar. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt och platta till dem en aning.
  • Grädda mitt i ugnen i 10-12 min. Kakorna är klara när de börjar få en gyllenbrun färg.
  • Skär kakorna diagonalt medan de fortfarande är varma och mjuka. Kakorna blir hårda först när de svalnat. Förvara i en tätsluten burk eller frys in.
Ha en riktigt bra fortsättning på veckan så lovar jag att fler inlägg kommer inom kort. Smaklig fika!