Beef Burrito med buljongkokt ris och sötpotatiscreme

I fredags när jag var och handlade fick jag ögonen på en riktigt fin bit med ekologisk högrev som var på extrapris, så den fick självklart åka med hem. Under tiden jag vandrade omkring i butiken så funderade jag på vad jag skulle tillaga av denna härliga köttbit och lagom vid kryddhyllan så kom jag att tänka på en av produkterna jag fick hem i senaste Smakbox'en. Köttbiten skulle få bli en pulled beef med burritosmak!
Eftersom jag visste att lördagen skulle bli en lagomt stressig dag här hemma så drog jag fram min gamle kompanjon crock pot'en. I den fick sedan högrevsbiten gotta till sig tillsammans med bland annat burrito-kryddan från Santa Maria, medan jag ägnade dagen åt att baka till min chefs bröllopsmottagning.
 
Att laga mat i slowcooker är förbaskat angenämt eftersom det går smidigt, samtidigt som varenda litet smakämne i råvarorna maximeras och bevaras i grytan när man tillagar under såpass lång tid med förslutet lock. När det kommer till kött så finns det få tillagningmetoder som lyckas få till ett så mört kött som just pottan kan. Äger man dock ingen slowcooker så går det alldeles ypperligt att använda sig av ugnen och en ugnssäker gryta med lock, vilket jag även skrivit med i receptet. 
Som tillbehör till köttet serverade jag buljongkokt ris med bladpersilja och tomat, plus att jag mixade samman en sötpotatiscreme av grönsakerna jag låtit koka med i slowcookern. Fungerade alldeles utmärkt som "sås"! Rätten i sig är ett ypperligt exempel där alla livsmedel utnyttjats till fullo och inget gått till spillo, vilket är både miljövänligt och snällt för plånboken. Att använda buljongen från köttet att koka riset i var definitivt ett smart drag, för jisses så gott det blev med alla smaker som riset sög till sig! 
      Beef Burrito m. buljongkokt ris och sötpotatiscreme      4-6 port.
ca 850 g högrev 
1 påse Santa Maria Burrito-krydda
1 grön paprika
1 stjälk stjälkselleri
1 stor sötpotatis
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
5 dl grönsaksbuljong
 
ris:
jasminris
buljong från köttet
färsk bladpersilja
körsbärstomater
  • Skala och tärna sötpotatisen. Skala och klyfta löken. Skär paprikan i strimlor och dela sellerin i mindre bitar. Skala vitlöksklyftorna och tryck sönder dem med bladet på kniven. 
  • Lägg ner grönsaker i din slowcooker, alternativt i en ugnssäker gryta med lock, och blanda runt.
  • Putsa köttet och massera sedan in kryddblandningen över hela köttbiten. Lägg köttet ovanpå grönsakerna. Häll även i buljongen. Lägg på locket och tillaga på låg temperatur i 9 timmar, alternativt 8 timmar i ugnen på 125 grader.
  • När köttet är klart, lyft ur köttet och lite av spadet. Dra isär köttet med två gafflar. Plocka även upp paprikabitarna.
  • Sila av resten av spadet från grönsakerna (OBS spara både spad och grönsaker!). 
  • Mixa grönsakerna till en puré.
  • Koka ris enligt anvisningarna på paketet med byt ut allt, eller en del, av vattnet mot buljongen du har kvar. När riset kokat klart, blanda med hackad bladpersilja och findelade körsbärstomater.
  • Servera köttet tillsammans med riset och sötpotatiscreme, gärna i ett stort salladsblad eller i tortillabröd.
Smaklig måltid!
 
 
 
 
0 kommentarer publicerat i Kött & Kyckling
Taggar: Burrito, Crock Pot, Högrev, Minskat matsvinn, Pulled Beef, Santa Maria Kryddmix, Slowcooker, Tex mex