Semmelsandwich

Att detta är semlornas tid på året går knappast att undgå, för var man än vänder sig så finns det bilder på just semlor eller varianter på semlor. Klassiska semlor, semmelkladdkaka, semmeltårta, semla med guldflarn.. you name it. För min del så har semlan aldrig haft någon särskild plats i mitt fikahjärta, mestadels för att jag inte är något stort fan av ren vispad grädde på det viset. Nu ska det dock bli ändring på det, för jag har klurat ut en tolkning på semlan som helt klart passar mig bättre i smaken. Nämligen semlans smaker men i glassform! 
Knapriga kardemumma- & mandelmassekex fyllda med en hemgjord gräddglass med kanderade nötter i. Ja ni förstår själva, gott gott gott!
Hemligheten till att få till en riktigt bra semmelsandwich är tålamod. De olika bakmomenten är superenkla och kräver knappt någon tid alls men receptet i sig innehåller en hel del väntan. Så planera ditt bak smart genom att exempelvis göra glassen dagen innan du ska använda den så att den hinner stelna ordentligt. Även kexen går att baka i förväg och sedan frysa in. Det enda man får akta sig för är att knapra i sig dem direkt när de svalnat efter gräddningen.
    Semmelsandwich        6-8 st
Kex:
100 g rumsvarmt smör
100 g mandelmassa
1,5 dl socker
0,5 tsk vaniljpulver
0,75 tsk malen kardemumma
en nypa flingsalt
1 äggula
ca 2,5 - 2,75 dl siktat dinkelmjöl eller vetemjöl
  • Vispa samman smöret, mandelmassan och sockret poröst. vispa ner äggulan tillsammans med vaniljpulver, kardemumma och salt. Arbeta sedan ner mjölet tills smeten börjar bilda en deg. 
  • Linda in i plastfolie och låt vila i kylen i ca 1 timme. 
  • Sätt ugnen på 175 grader. 
  • Kavla ut degen hyfsat tunt (ca 0,5 cm tjock) och stansa ut ett jämt antal kakor. Lägg på bakplåtspapperklädd plåt, nagga lite fint och grädda sedan mitt i ugnen i 5-7 min. Kakorna ska fortfarande vara lite mjuka när du tar ut dem ur sugnen. Låt svalna helt.
Glass:
2,5 dl vispgrädde
0,5 burk kondenserad mjölk (finns i bakhyllan)
50 g kanderade mandlar
ev. lite mandelmassa 
  • Vispa grädden tills den börja ge en yppiga toppar. Vänd ner den kondenserade mjölken försiktigt men ordentligt.
  • Hacka mandlarna och vänd ner i glasssmeten. Om du vill, rulla små kulor av mandelmassa och vänd ner i smeten tillsammans med mandlarna. Häll över smeten i en stor form så att att glassen blir ca 3-4 cm tjock.
  • Täck över med lock eller plastfolie och frys in i minst 5 timmar, tills smeten fryst helt.
  • Stansa ut glass i lagom storlek till kexen och lägg glassbiten mellan två kex. Frys in direkt om de inte ska ätas på studs.
Trevlig helg och smaklig fika!
 
Visa fler inlägg