Banan- & Jordnötssmörsgranola

Imorgon är det visst brunchens allra egna dag. Det är allt lite lustigt hur vart och vartannat ätbart ting har fått ett eget datum i kalendern. Många hävdar att det är ett rent marknadsföringsknep för livsmedelsbranschen, vilket jag till viss del håller med om, men jag tycker ändå att det är lite mysigt. Speciellt när det involverar frukost/brunch. Jag och mina vänner nere i Göteborg hade som tradition att ses över frukost, antingen hemma hos någon av oss eller på något av stadens alla mysiga caféer, för att njuta av det ätbara och av varandras sällskap. Mhm, så många goa frukoststunder vi hade ihop. Så imorgon när jag intar min frukost innan jag far iväg till jobbet, då kommer jag skänka en extra tanke till Sandra och Lisa och drömma att det inte är 25 mils avstånd mellan oss.
 
Vad har man då uppdukat till en riktigt bra brunch? Frågar ni mig så är en av de viktigaste komponenterna någon form av osockrad yoghurt, fil eller kvarg. Med tillhörande smaksättning så som bär, frukt, nötter, sylt och en riktigt schysst müsli eller granola. Granola skulle jag helt utan besvär kunna äta som lördagsgodis, vilket kanske inte är en så otrolig jämförelse med tanke på att de flesta sorterna innehåller en onödig mängd tillsatt socker av olika slag som gör dem näst intill lika ohälsosamma som godis. Vår frukost/brunch är ju menad till att stärka våran kropp och ladda oss med långvarig energi för dagen, inte förse oss med sådant som ger kroppen och blodsockret en berg-och-dalbana-tur. Så för att jag, och ni som gillar banan/jordnötssmör, ska slippa leta efter en färdig schysst produkt i affären knåpade jag ihop en knastrande granola vars sötning endast består av en hederlig liten banan. Granolan bygger kort och gott på livsmedel rika på fiber och nyttigt fett. Bananen tillför såväl sötma som en rolig smakkaraktär. Så enkelt var det! 
 
    Banan- & Jordnötssmörsgranola
245 g havregryn
60 g blandade naturella nötter (ex. cashew, mandlar, hasselnöt, jordnöt)
20 g kokosolja eller rapsolja
20 g jordnötssmör
1 banan
1 nypa flingsalt (valfritt)
  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Mixa bananen ihop med olja och jordnötssmör.
  • Hacka nötterna och blanda i en stor skål med havregrynen och salt. Rör sedan ner bananmixen och blanda ordentligt så att allt blir geggigt. 
  • Fördela ut på en bakplåtspappersklädd plåt och rosta sedan mitt i ugnen ca 10-15 min. Var med och rör om lite då och då så att granolan inte blir bränd. Ta ut när den börjar bli gyllenbrun och låt svalna på plåten.
  • Förvara den avsvalnade granolan i en tätsluten burk och mumsa sedan på den ihop med din favoritfil/kvarg/yoghurt!
Hoppas ni alla unnar er en lugn och skön brunchstart på morgondagen så att ni orkar med veckans sista dag!
Visa fler inlägg